Svijet
0

Beograd: Optuženi dužnosnici Miloševićeva režima

FENA
Beograd
Beograd
Posebni tužitelj za borbu protiv organiziranog kriminala u Srbiji Slobodan Radovanović podigao je u utorak optužnice protiv preminulog haškog optuženika i bivšeg predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića i njegovih bliskih suradnika Mihalja Kertesa, Nikole Šainovića i Jovana Zebića zbog iznošenja novca iz Srbije.

Glasnogovornik tužiteljstva Tomo Zorić rekao je novinarima u utorak da je optužnica podignuta zbog prebacivanja višemilijunskih svota novca na Cipar, a postupak će se formalno-pravno voditi samo protiv prvog čovjeka carine u Miloševićevo vrijeme Kertesa i potpredsjednika jedne od Miloševićevih vlada Zebića. Protiv Slobodana Miloševića ne može se voditi postupak jer je umro, dok je protiv Šainovića postupak razdvojen budući da je optužen za ratne zločine pred Haaškim tribunalom.

"Optužnica je povijesni događaj za Srbiju i njome se počelo odmotavati kriminalno klupko režima Slobodana Miloševića. To  će biti satisfakcija za sve poštene građane Srbije koji su živjeli u tom režimu", naglasio je Zorić. 

Dio beogradskih elektroničkih medija prenosi da je optužnica slijedila nakon serijala "Insider" Televizije B92 u kojem su opisani mehanizmi iznošenja novca iz Srbije preko Cipra i načini na koje su pljačkani građani.