Svijet
0

Beograd: Nadležni odbacuju tvrdnje Tolimira da je uhapšen u Srbiji

FENA
Zdravko Tolimir
Zdravko Tolimir
Srbijanski dužnosnici su u ponedjeljak demantirali navode haškog optuženika Zdravka Tolimira da je uhapšen u Srbiji, te potom predat vlastima Republike Srpske kako bi ga one izručile Haškom sudu, prenose srbijanski mediji.

"Nemamo komentar. Sve smo rekli na konferenciji za novinare", rečeno je agenciji Beta u MUP-u Srbije. Direktor MUP-a Srbije Milorad Veljović je izjavio da je MUP podatke o Tolimiru dobio od sigurnosnih službi i proslijedio policiji Republike Srpske, te je on uhićen 31. maja na području Bratunca, pri pokušaju da prijeđe granicu Bosne i Hercegovine.

I član Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom, donedavno ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lončar (aktualni ministar prosvjete u novoj Vladi Srbije) tvrdi da je haški optuženik Zdravko Tolimir, nekad najbliži suradnik odbjeglog Ratka Mladića, uhapšen na teritoriju Republike Srpske.

Lončar dodaje da Tolimirovo pozivanje pred Haškim sudom u ponedjeljak na činjenicu da je državljanin Srbije "samo potvrđuje da je postojala jasna obveza državnih organa Srbije da sudjeluju u zajedničkoj akciji u kojoj je Tolimir uhapšen".

Tvrdnje srbijanskih vlasti da je Tolimir uhapšen na teritoriju susjedne države, opovrgavao je u beogradskim tabloidima od ponedjeljka glavni tajnik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić, koji tvrdi da je Tolimir uhapšen u jednom stanu u Novom Beogradu.

Tim se navodima u ponedjeljak pridružio i predsjednik Odbora Skupštine Srbije za obranu i sigurnost i predsjednik Socijalističke stranke Srbije Ivica Dačić, koji je za utorak zakazao sjednicu tog tijela, na kojoj će - kao je najavio u izjavi novinarima - zatražiti od nadležnih službenu informaciju o tome kako je i gdje Tolimir uhapšen.