Svijet
0

Barak i Gates razmatrali izraelsko-američki proturaketni sistem

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak razmatrao je u utorak u Washingtonu s američkim kolegom Robertom Gatesom uspostavljanje zajedničkog sistema presretanja raketa u cilju zaštite Izraela od eventualnog iranskog napada, objavio je u srijedu izraelski ministar.

Barak je razmatrao sa sekretarom odbrane regionalna pitanja, među kojima i kontroverzni nuklearni program Irana, zemlje, koja, prema objema zemljama, ima za cilj da se domogne atomskog oružja.

Ministri su također razmatrali uspostavljanje "sistema presretanja raketa na nekoliko nivoa", koje bi bile u stanju da zaštite Izrael od eventualnog napada Irana.

Izrael je testirao i uspješno razvio svoj proturaketni sistem Arrow, također izrađen sa SAD, za koji se tvrdi da je u stanju da zaštiti od većine raketnih napada.

Izrael, koji ima reputaciju jedine regionalne nuklearne sile, mada nedeklarirane, smatra Iran svojim glavnim neprijateljem. Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad je ponovio u nekoliko navrata da jevrejsku državu "treba brisati sa zemljopisne karte".