Svijet
0

Barack Obama ne puši već devet mjeseci

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama prihvatio je izgleda kritike koje mu je zbog pušenja u martu uputio šef medicinske službe Bijele kuće kapetan Ratne mornarice Jeffrey Kuhlman.

"Mora nastaviti da se trudi" kako bi se oslobodio te loše navike, izjavio je tada Kuhlman, savjetujući Obami da uzme žvakaću gumu s nikotinom.

Ovo upozorenje je izgleda palo na plodno tlo budući da njegov glasnogovornik tvrdi kako Obama već devet mjeseci nije zapalio cigaretu, prenosi agencija Reuters.

"Nisam ga vidio da puši oko devet mjeseci", izjavio je Robert Gibbs, dodajući da je predsjednik "shvatio opasnosti duhana i uložio ogroman napor kako bi se oslobodio te navike".

On je rekao da je Obama mogao potražiti utjehu u cigareti za vrijeme teških pregovora oko proračuna ili sporazuma START, ali da je uspio odoljeti toj želji.

Obama je navodno prestao pušiti najviše pod pritiskom svoje supruge Michelle, s kojom je prije nekoliko godina sklopio dogovor da će se odreći cigareta bude li izabran za predsjednika SAD-a.