Svijet
0

Ban Ki-moon pozdravio odluku o nuklearnom razoružanju

FENA
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon pozdravio je u petak jasnu odluku lidera Rusije i SAD-a o provođenja nuklearnog razoružanja i intenziviranju zabrane daljeg širenja tog oružja, saopćeno je iz sjedišta UN-a.

Zajedničkom izjavom od 1. aprila, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i američki predsjednik Barack Obama obavezali su se da će dvije države poduzeti konkretne korake u ispunjavanju svojih obaveza u vezi sa Sporazumom UN zabrani širenja nuklearnog naoružanja koje uvodi instituciju svjetske zabrane širenja nuklearnog oružja, navodi su današnjem saopćenju portparola generalnog sekretara UN-a.

U saopćenju se dodaje da je njihovo liderstvo "od vitalnog značaja za proces koji vodi ka stvaranju svijeta oslobođenog od nuklearnog oružja".

"Promocija nuklearne energije u miroljubive svrhe, pojačavanje napora da se osigura čuvanje nuklearnog oružja i sirovina i da se bori protiv nuklearnog terorizma doprinijet će promjeni odnosa prema tom važnom izazovu", istaknuto je u saopćenju.

Zajedno s poduzimanjem čvrste riješenosti za ispunjavanje preuzetih obaveza, generalni sekretar UN-a je istakao da "značajni koraci" uključuju preuzetu obavezu dva lidera u realizaciji smanjenja strateškog ofanzivnog oružja, kao i zamjenu postojećeg Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja novim pravno obavezujućim sporazumom o smanjenu ofanzivnog oružja.

Prilikom susreta dvaju lidera Medvedeva i Obame, prije tri dana u Londonu, postignut je dogovor o ratifikaciji Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnog testiranja i otpočinjanju pregovora o izradi novog sporazuma o smanjenju ofanzivnog oružja.

Pretpostavlja se da će novi sporazum predvidjeti smanjenje broja nuklearnih glava ispod nivoa dogovorenog Moskovskim sporazumom o ograničenju strateških nuklearnih potencijala iz 2002. godine.