Čudo u Japanu
0

VIDEO / Baka i unuk devet dana ispod ruševina jeli grickalice

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Šesnaestogodišnji Jin Abe i njegova 80-godišnja baka spašeni su u subotu nakon što su devet dana proveli ispod ruševina porodične kuće u gradu Ishinomaki u regiji Miyagi, nakon stravičnog zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan 11. marta.

U trenutku zemljotresa Abe i njegova baka Sumi Abe bili su u kuhinji na drugom spratu kuće. U samo jednom trenutku njihov dom se srušio, a oni su ostali zatrpani pod ruševinama. No, tinejdžer se, na sreću, brzo snašao i uspio je doći do hrane i pića, a našao je i deku, te su zagrljeni, kako bi ugrijali jedno drugo, devet dana živjeli pod ruševinama.

"Pronašli smo malo vode i grickalica i to smo jeli. Mogli smo čuti ljude napolju, ali se nismo mogli osloboditi", ispričao je tinejdžer koji se trenutno nalazi u bolnici.

Iako iscrpljen mladić je neprestano pokušavao prokopati put do vrha kuće, odakle bi pozvao pomoć. Tek deveti dan mu je to uspjelo.

Uz malo preostale snage iskopao je put do krova, popeo se i počeo zvati pomoć. Čuli su ga policajci koji su prolazili tim krajem i odmah su pozvali spasilački tim.

Njegova baka zbog iscrpljenosti i bolesti nije mogla hodati, te su spasioci prokopali put do nje. Kada su je pronašli uspjela je izgovoriti svoje ime i reći da nije povrijeđena.

Njen unuk spasiocima se odmah požalio da skoro i ne osjeća lijevu nogu, a ustanovljeno je i da pati od hipotermije, te su oboje odmah prebačeni u bolnicu, prenose strani mediji.

"Drago mi je što smo preživjeli", kazao je Abe novinarima.

Njegov otac istakao je da niti jednog dana nisu gubili nadu da će pronaći sina živog.

"Svi smo vjerovali da su oni živi. Oduvijek sam znao da je moj sin dobar čovjek", kazao je otac, Akira Abe.

Ovaj slučaj vratio je nadu brojnim Japancima koji i dalje tagaju za svojim najbližim koji su nestali nakon najgoreg zemljotresa u historiji Japana i cunamija.

"Bio sam potpuno iznenađen kada sam čuo da su dvije osobe preživjele toliko vremena u tako teškim uslovima. Ovo čudo koje se dogodilo daje nadu brojnim Japancima", kazao je galsnogovornik japanske vlade Yukio Edano.

Spasioci i dalje tragaju za preživjelima ispod ruševina, iako vremenske nepogode otežavaju pretraživanje, a temperature koje se spuštaju ispod nule daju jako malo nade da će pronaći još živih ljudi.

Policija vjeruje da je više od 15.000 ljudi poginulo samo u prefekturi Miyagi, jednoj od četiri najgore pogođene zemljotresom, dok je ukupno poginulo ili nestalo više od 20.000 ljudi.