Komentari (48)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Nema propisa u islamu kako se bajram treba čestitati. Prva generacija muslimana za vrijeme Allahovog poslanika Muhammeda je čestitala bajram riječima. "Taqabbalallahu minna ve minkum"= "Da Allah prihvati dobra dijela od nas i od vas". Eid na arapski i Bajram na turski znaci, slavlje ili praznik a mubarek blagoslovljen.
Pošto nema forme ni propisa kako treba čestitati praznik onda je najlogičnije da čestitamo bajram onako kako je čestitala prva generacija muslimana. A ako želimo drugačije čestitati bajram i čestitati praznik na jezik mimo našem onda bi to trebao biti arapski a ne turski a to je Eid Mubarek.
Ja sam za kinesku varijantu.Miao ding dong :D
samo se kod nas glupiraju i ne daju nam da cestitamo na bosanskom jeziku ko ljudi sta fali da kazemo cestit praznik? ili cestit ili sretan Bajram ak vec zelite? zasto na turskom kad svi drugi sirom svijeta cestitaju na svom jeziku?
Sležem, isto kao što se SPC drže julijanskog kalendara umjesto Milankovićevog.
Kako god da ga nazovu, više od polovice ih se istog neće ni sjećati, jer su jedva dočekali da udare po pivčugi i to mora biti zelena flaša.
Kako ga god ko zove sustina je ista
sigurno ga ne nqzivam "blagdanom"
Religija je zlo. Još malo pa kao i droga.
Zar je bitno ako je značenje isto?
In Deutschland das Zuckerfest.
Pa ja oni samo oko guzice, da je sta pozderati dzaba
Jel jedino meni ovo nisu crvena i zelena boja?
Jesu, samo nisu prane sa perwollom ;)
Svakih par godina mi neka budala šalje neku novotariju koju je usvojio i ubaciou čestitku.
a kako zovu ovo gdje su plavo obojena polja
Onaj koji dao podnapis mapi je daltonista
I ja kontam malo cudna zelena boja. Haman vuce na plavu
U Bangladešu ne slave?
ako vec ne cestitamo na arapskom, kako je i Poslanik a.s, onda je bolje da čestitamo na nasem jeziku. Hižaslav mi je super 🥰
Karta vam ne prikaziva indoneziju kao najmnogoljudniju muslim zemlju i alzir i nigeriju kao najvece muslim zemlje u africi
Hocu ako tvoja muti s mnom upise prvi razred