Intervju
46

Britanska ministrica za Evropu Nusrat Ghani govori za Klix.ba: RS može postojati samo kao dio BiH

Razgovarao: V. Karić
Ministrica za Evropu pri Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije Nusrat Ghani boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, a tom prilikom je govorila za Klix.ba.

Ministrice, još 2021. godine ste učestvovali u diskusiji u Britanskom parlamentu pod nazivom "Stabilnost i sigurnost BiH". Tada ste spomenuli kako Velika Britanija ima moralnu i političku dužnost da stane na stranu onih koji čuvaju mir. Od marta ste preuzeli poziciju ministrice za Evropu - kako gledate na poziciju Velike Britanije na BiH u odnosu na period od 2021. godine. Da li su se aktivnosti intenzivirale i u kojem smjeru?

Ujedinjeno Kraljevstvo ima dugoročnu i konzistentnu politiku prema Bosni i Hercegovini. Želimo da vidimo Bosnu i Hercegovinu snažnijom, stabilnom, mirnom zemljom sa više prilika za sve njene građane. To se nije promijenilo. Ono što jeste, to je priroda izazova spram stabilnosti i sigurnosti. Ti napadi sprječavaju značajan napredak po pitanjima koja su bitna za budućnost zemlje.

Nama je jasno šta se treba uraditi po pitanju podrške miru i sigurnosti. Međunarodna arhitektura u BiH ima jedinstvenu ulogu. Kao svjedoci Dejtona, mi znamo šta je na kocki.

Radimo sa partnerima i lokalnim liderima kako bi suzbili "okruženje bez posljedica" koje omogućava da destabilizirajući faktori djeluju nekažnjivo. Upotrijebili smo naš režim sankcija kako bi to podvukli, ali domaći napori u svrhu kontrole moraju ojačati.

Ujedinjeno Kraljevstvo pruža podršku sektoru odbrane u BiH na različite načine. Jačamo otpornost protiv malignih aktivnosti, miješanja i cyber napada. Podržavamo partnere u borbi protiv pošasti korupcije i teškog i organizovanog kriminala. Podržavamo reformu odbrane i ciljeve usmjerene ka modernizaciji Oružanih snaga BiH, uključujući i putem zajedničkih obuka, opreme i razmjene stručnosti sa obje strane. Nadalje, promoviramo ekonomski razvoj i veće britanske investicije u BiH, njenu infrastrukturu i građane. To je dugoročni posao, a mi ostajemo predani.

U posljednje vrijeme možemo vidjeti pojačanu retoriku iz Republike Srpske kada se govori o otcjepljenju, napuštanju institucija, uvođenju entitetskih zakona. Retoriku su počela pratiti i djela čime je rukovodstvo entiteta ipak napravilo korak dalje. Koliko je situacija ozbiljna i da li Velika Britanija planira još konkretnijih političkih, vojnih i diplomatskih djelovanja kada se govori o stabilizaciji situacije?

Ujedinjeno Kraljevstvo vrlo ozbiljno shvata ponašanje Vlade Republike Srpske. Ne postoji prostor u kome su prijetnje otcjepljenjem i odbijanje poštivanja vladavine prava bilo šta drugo do ozbiljan izazov suverenoj državi. Republika Srpska nije nezavisna država. To je legitiman entitet u sklopu države Bosne i Hercegovine i može postojati samo kao dio te države.

Ponašanje predsjednika Republike Srpske je pokušaj da se ustali lažni narativ da BiH nema budućnosti. To jednostavno nije tačno. Njegovi pokušaji da se postepeno uruši autoritet državnih institucija i donošenje paralelnih zakona predstavljaju rizik za budućnost BiH. To nije u interesu bilo koga u BiH, osim njega i njegovog (sve manjeg) kruga sljedbenika.

Integritet države je u fokusu svih napora koje Ujedinjeno Kraljevstvo ulaže. Mi ćemo djelovati da spriječimo bilo koga da ugrozi suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter države. Radimo sa našim domaćim i međunarodnim partnerima kako bi ograničili negativne faktore, ojačali one koji rade da stvore bolju BiH i da podrže zajednice kako bi bile otporne na političke provokacije.

Često se govori o sankcijama kao jednom od načina djelovanja protiv antidržavnih elemenata. Istovremeno, često smo svjedoci da zvaničnici iz RS-a ismijavaju ovakav vid kazni. Kako bi šira javnost dobila konkretniji uvid u sistem djelovanja sankcija - možete li reći kako se one konkretno odražavaju na zvaničnike i da li ih možemo očekivati i u budućnosti?

Znamo da sankcije otežavaju život onima na kojima su primjenjene. To čujemo direktno od njih. Uticaj sankcija je različit u svakom pojedinačnom slučaju i lokaciji. On može biti finansijske prirode: otežava pristup finansijskim uslugama, utiče na poslovne veze, dovodi do narušavanja reputacije ili otežava logistiku, smanjujući sankcionisanima mogućnost putovanja u inostranstvo.

Naš režim sankcija je usmjeren protiv onih koji podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine, ili na one koji opstruiraju implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nije usmjeren na određene političke ili etničke grupe u BiH, nego je relevantan za bilo kog pojedinca koji djeluje sa ciljem ugrožavanja stabilnosti, sigurnosti ili integriteta zemlje.

Mi ćemo nastaviti da pratimo aktivnosti svih političkih lidera i zvaničnika u BiH i razmatraćemo upotrebu režima sankcija protiv onih koji ograničavaju funkcionalnost BiH. Nastavićemo pozivati na odgovornost političare zbog njihovog destabilizirajućeg i opasnog ponašanja.

Situaciju u BiH teško je posmatrati odvojeno od regionalnih i svjetskih kretanja. Zvaničnici iz RS-a su u posljednjih nekoliko mjeseci održali sastanke sa visokorangiranim zvaničnicima iz Rusije. Koliko su s aspekta Velike Britanije ove posjete ozbiljne i kako London gleda na njih?

Te posjete Rusiji nisu ništa novo, ali djeluju u pravcu dalje izolacije zvaničnika Republike Srpske od ostatka Evrope. I to je u suprotnosti sa euro-atlantskim težnjama Bosne i Hercegovine.

Nedavno, u martu ove godine, 27 lidera EU je odobrilo otvaranje pristupnih pregovora BiH sa EU. Pristupanje EU nije lagan put, ali je put ka većem prosperitetu i stabilnosti zemlje. Rusija želi da spriječi da se to ostvari. Stabilna, nezavisna i prosperitetna BiH nije u njihovom interesu.

Bh. politički lideri imaju jasne izbore pred sobom po pitanju budućnosti zemlje. Neki biraju kontinuiranu podršku Rusiji i njenu agresiju na Ukrajinu, umjesto da na prvo mjesto stave razvoj zemlje i njenih građana putem jačanja euro-atlantskih veza. Jasnog smo stava da trebamo raditi sa našim partnerima ovdje kako bi podržali stabilnost BiH, njeno stalno produbljivanje angažmana sa NATO-om, kako bi iskoristila prilike koje su na raspolaganju nakon otvaranja pregovora.

Velika Britanija je jedan od kosponzora rezolucije o Srebrenici o kojoj će se raspravljati pred Generalnom skupštinom UN-a. Rezolucija je ponovno izazvala podjele u BiH. Koliko je rezolucija ovakvog tipa potrebna svijetu i kako gledate na poruke iz Srbije, tačnije predsjednika Aleksandra Vučića koji je izrekao niz uvreda i na račun Velike Britanije kao jednog od kosponzora ovog dokumenta?

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, lord Cameron je nedavno rekao da nacrt rezolucije Generalne skupštine UN-a da se 11. juli odredi kao Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Tokom moje posjete Srebrenici, ostala sam zatečena snagom i dignitetom preživjelih i porodica sa kojima sam se susrela. Njihov neumoran rad u odavanju počasti žrtvama i čuvanju sjećanja na njih je herojski.

Rezolucija poziva na odgovornost počinilaca i osuđuje aktivnosti poput negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Ne pominje pojedinačne zemlje niti određene grupe. Ujedinjeno Kraljevstvo je ranije jasno istaklo da je krivnja za genocid u Srebrenici i ratne zločine počinjene u BiH na pojedincima. Niti Srbija, niti Srbi, niti bosanski Srbi se ne pominju u rezoluciji.

Temeljna grupa od 17 zemalja članica UN, iz različitih regiona, a kojom predsjedaju Njemačka i Ruanda, pokazuje široku lepezu podrške za ovu inicijativu. Rezolucija ispunjava važnu ulogu prije 30. godišnjice genocida; prepoznavanje istine o onome šta se desilo u najmračnijim danima konflikta je ključno za održivo pomirenje i izgradnju pozitivne budućnosti za sve.

Velika Britanija je jedan od najvećih direktnih investitora u BiH, ukljucujuci i u polju kritičnih minerala koji su od velikog značaja za UK. Koliko će ovo polje u budućnosti biti geopolitički bitno i da li će Bosna i Hercegovina zbog toga biti u još većem fokusu Londona?

Jačanje investicija, uključujući i od strane međunarodnih kompanija, bit će ključno za BiH tokom njenog razvoja ekonomske stabilnosti i prosperiteta. U BiH raste duh inovacija, a bogata je kako prirodnim, tako i kritičnim resursima – puno toga za nadogradnju. Britanski investitori, u oba entiteta, su već dio priče koja je usmjerena ka budućnosti i ka boljim životima svih građana.

Tokom mog mandata ministrice u Ministarstvu za poslovanje i trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva, vodila sam prvu Međunarodnu strategiju Ujedinjenog Kraljevstva za poboljšanje sigurnosti snabdijevanja kritičnih minerala. I lično mi je jako drago što je jedna od naših najvećih investicija baš u polju kritičnih minerala. Veća energetska sigurnost znači sigurniju, produktivniju i prosperitetniju BiH, Evropu i Ujedinjeno Kraljevstvo. Odgovorno investiranje je ključno i drago mi je što vidim kako britanski investitori doprinose ekonomskoj sigurnosti za sve, uz poštivanje okolišnih i drugih regulativa. Uspjeh zelenih, društveno odgovornih investicija poput ovih će otvoriti vrata za više takvih poduhvata u budućnosti, što će otvoriti više radnih mjesta, osnažiti ekonomiju i omogućiti svjetliju budućnost za sve građane. To je način na koji BiH može doprinijeti evropskoj održivoj budućnosti.

Kada se gledaju ekonomski, turistički i drugi potencijali Bosne i Hercegovine, šta je to što biste mogli izdvojiti kao polje saradnje koje je u narednom period potrebno dodatno unaprijediti kada je riječ o odnosima službenog Londona i Sarajeva?

Moram reći da je to značajno pitanje! Toliko potencijala u BiH tek treba da se otkrije. Ujedinjeno Kraljevstvo može ponuditi puno toga.

U vremenu pred nama, nadam se da ćemo potpisati Sporazum o zračnom prometu, koji će podržati jačanje zračnog prometa između naše dvije zemlje. Također, trebamo finalizirati bilateralni Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji kako bi omogućili lakše uspostavljanje komercijalnih i ekonomskih odnosa.

Kako sam i ranije spomenula, Ujedinjeno Kraljevstvo ima poseban interes u polju energetske sigurnosti i nadam se da ćemo i tu unaprijediti našu saradnju – u interesu Ujedinjenog Kraljevstva i šireg regiona. Mi podržavamo i potragu za inovativnim rješenjima za odgovor na hitne energetske potrebe i možemo pomoći da se preustroji proizvodnja energije, a Zapadni Balkan uspostavi kao čisti izvoznik zelene energije u ostatak Evrope. Naše kompanije imaju važnu ulogu i razvoju industrije diljem regiona. Šta više, nudimo preko 15 milijardi funti u sklopu naše Izvozno-kreditne agencije za region, uključujući i 3 milijarde samo za BiH, za implementaciju velikih projekata sa britanskim kompanijama.

Još jedno uzbudljivo područje saradnje je u polju kreativne industrije. Sarajevo Film Festival je možda najpoznatiji primjer bh. doprinosa evropskoj i globalnoj kulturi, iako ima još mnogo sličnih primjera. Uz pomoć British Council, gradimo jače veze i saradnju kreativnih sektora naše dvije zemlje, što može pokrenuti održivi urbani razvoj i povećati BDP ove zemlje. Ove godine ćemo podržati razvoj industrije putem obuke talentovanih, mladih osoba u kreativnom sektoru.