Svijet
0

Bagdad pozvao Obamu da "otvorii dijalog" s Teheranom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iračka vlada pozvala je novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obamu i njegovu buduću administraciju da "otvori dijalog" s Iranom kako bi se riješili problemi Bliskog istoka.

"Pozivam novu administraciju da otvori dijalog s Iranom kako bi se riješili izuzetni problemi koji ugrožavaju stabilnost regije", rekao je glasnogovornik iračke vlade Ali Al-Dabbagh u saopćenju od četvrtka.

"Došlo je vrijeme nove politike koju će poštovati sve zemlje, utemeljene na principima nemiješanja u unutarnje poslove država, poštivanju volje naroda, poštivanju međunarodnog prava te neupotrebi sile ili prijetnje", rekao je Dabbagh, a navodi se u saopćenju podijeljenom nakon međunarodne konferencije u Washingtonu kojoj je prisustvovao.

U svom intervjuu od nedjelje, Barack Obama je zagovarao "tvrdu ali direktnu politiku s Iranom", obećavajući "niz metoda mrkve i štapa" prema toj zemlji, s kojom SAD ne održava diplomatske odnose od 1980.

Unatoč osjetnom poboljšanju sigurnosti u Iraku tokom protekle godine, američki zvaničnici i dalje misle da Iran finansira, naoružava i obučava iračke oružane skupine, što Teheran demantira.