Irak
0

Bagdad i Washington razgovaraju o zadržavanju 10.000 američkih vojnika

FENA
Washington i Bagdad razgovaraju o zadržavanju kontingenta od 10.000 vojnika u Iraku poslije povlačenja američkih trupa krajem 2011, objavio je u petak američki dnevni list Wall Street Journal.

Ovi razgovori su politički osjetljivi za obje zemlje, za SAD zato što želi završiti angažiranje u Iraku, a za Irak zato što je zabrinut zbog protesta i napetosti između šiitskih i sunitskih zajednica u slučaju produžetka američkog vojnog prisustva.

Pozivajući se na američke zvaničnike koji su željeli ostati anonimni, američki dnevni list navodi da američki zapovjednici zagovaraju zadržavanje 10.000 vojnika poslije 2011. godine kako bi obezbijedili sigurnost i spriječili Iran da proširi svoj regionalni utjecaj.

Za taj plan je potrebno odobrenje predsjednika Baracka Obame koji se 2003. godine protivio američkoj invaziji u Iraku.

Američki sekretar za odbranu Robert Gates ocijenio je za vrijeme posjete Bagdadu 8. aprila da je loptica u njihovom polju, što se tiče produženja misije američke vojske u Iraku i upozorio da vrijeme ističe.

"Mi smo otvoreni za tu mogućnost, ali će oni morati to tražiti od Washingtona", kazao je Gates.

Američka vojska ima u Iraku nešto manje od 50.000 vojnika koji će prema bilateralnom sporazumu morati da napuste ovu zemlju krajem godine.

Kada njihova misija zvanično završi u augustu, oni će se uglavnom koncentrirati na poslove savjetovanja i obuke iračkih snaga.