Tragedija sa 228 žrtava
0

Avion na letu 447 se raspao iznad okeana

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U vrijeme kad su vojni avioni locirali ostatke palog aviona kompanije Air France na letu 447, istražitelji su se fokusirali na utvrđivanje onoga što se tačno dogodilo tog kobnog ponedjeljka. Otkriveno je da je prolazak kroz oluju uzrokovao raspadanje letjelice iznad okeana, javlja AP.

Loše vrijeme onemogućava brži napredak istrage u dubokim vodama Atlantika gdje se traže crne kutije sa snimkom onoga što se dešavalo u posljednjim momentima prije katastrofe. Iako posjeduju vrhunsku opremu, francuski eksperti sumnjaju da će ove kutije ikada biti pronađene.

Istraga je uglavnom temelji na posljednjim porukama upućenim iz aviona u kojem je letjelo 228 ljudi, a iz kojeg je pilot poručio da ulijeće u prostor s olujom praćenom munjama. Vjeruje se da su sistemi otkazivali jedan za drugim, nakon čega se avion raspao na nebu.

Pilot je posljednju poruku poslao u 23 sata po lokalnom vremenu govoreći da prolazi kroz prostor sa gustim oblacima, munjama i snažnim vjetrom. Satelitski snimci ukazuju da je vjetar puhao oko 160 kilometara na sat u pravcu prema samom avionu.

Deset minuta kasnije počeli su problemi, odnosno pad sistema, promjena brzine i smjera, te gubitak visine. Izgubljena je kontrola nad upravljačkim sistemom i spojlerima na krilima. Posljednja poruka u 23.14 ukazuje na gubitak pritiska u kabini, onesposobljenje autopilota, prebacivanje na alternativni način napajanja i probleme sa održavanjem stabilnosti.

"Izgleda kao da se avion raspadao. Ne znamo zašto, ali bi to istraga trebala pokazati", rekao je izvor Associated Pressa.

"Ovo što imamo govori da je riječ o padu, ali ne znamo šta ga je uzrokovalo", kaže Bill Voss, predsjednik Flight Safety Foundationa i dodaje kako je moguće da ni same crne kutije ne sadrže informacije o tome šta je uzrokovalo pad.

U srijedu je odbačena i opcija da je riječ o terorističkom napadu, uz objašnjenje da i "nije bila uzimana u obzir".

Krhotine aviona pronađene su rasute u krugu od 5 kilometara, a naftna mrlja duga je oko 20 km. Uočeni predmeti uglavnom su metalni.

Brazil je proglasio trodnevnu žalost u državi, a u katedrali Notre Dame u Francuskoj održana je misa za žrtve ove tragedije.