Australija
0

Australski premijer imenovao novu "neobičnu" vladu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novoizabrani australski premijer Kevin Rudd u četvrtak je imenovao svoju vladu, birajući prvi put ženu za svog zamjenika, bivšeg rock pjevača za ministra za okoliš i advokata iz države Outback za ministra vanjskih poslova.

Ruddova Laburistička stranka lijevog centra došla je na vlast na općim izborima prošle subote, okončavajući više od 11 godina konzervativne vladavine pod odlazećim premijerom Johnom Howardom, čija je stranka u četvrtak također objavila novo rukovodstvo, javio je AP.

Rudd je izjavio da njegov tim predstavlja novo i snažno rukovodstvo za Australiju u njegovim ključnim temama obrazovanja, ekonomskog rasta, zapošljavanja i globalnog zagrijavanja - pitanja koje smatra toliko značajnim da je objavio kreaciju kompletnog ministarstva za njega.

Nova vlada, uključujući Rudda kao premijera, formalno će položiti zakletvu u ponedjeljak, kazao je Rudd.

Većina Ruddovih kandidata je očekivana, uključujući u Juliu Gillard - njegovu ličnost broj dva dok su bili u opoziciji - za zamjenicu premijera.

Na tom položaju Gillard će postati prva visoka australska političarka i brzo će biti lansirana u vrh ukoliko se Rudd bude držao svojih planova da prisustvuje konferenciji pod okriljem UN-a o klimatskim promjenama koja će se održati u Indoneziji iduće sedmice - prepuštajući Gillard da u to vrijeme bude vršilac dužnosti premijera.

Peter Garrett, nekadašnji aktivista na zaštiti prirode i svojevremeni član rock grupe Midnight Oil, i bio je laburistički portparol dok je stranka bila u opoziciji, imenovan je za ministra za okoliš.

Na vodeći položaj u vanjskoj politici imenovan je Steophen Smith, advokat iz države Outback u zapadnoj Australiji, koji je, poput većine vodećih ministara u novoj vladi, praktično nepoznat van granica svoje zemnlje.

U međuvremenu je bivši ministar odbrane Brendan Nelson imenovan u četvrtak za lidera najveće australske opozicione stranke, Liberala.