Svijet
0

Australija: Sudarili se brod i kit, dvoje povrijeđenih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Australski spasilački brod sudario se s grbavim kitom u vodama oko Brisbanea, pri čemu su dvije osobe povrijeđene, objavile su pomorske vlasti.

Do nesreće je došlo kada je brod za spašavanje na moru, dug deset metara i s četiri osobe u posadi, krenuo u pomoć drugom unesrećenom brodu. Blizu ostrva North Stradbroke udario je u kita.

"Kad smo se spuštali niz val odozdo se pojavio kit", izjavio je novinarima Tony Hawkins, zamjenik čelnika spasilačke službe na moru države Queenslanda.

"Došlo je do najveće štete koju sam vidio u 30-godišnjoj karijeri, a račun za popravak mogao bi doseći 70.000 do 100.000 dolara. Srećom nitko nije poginuo ili je teško povrijeđen", dodao je on.

Trup broda pretrpio je veliko oštećenje, ali ga je posada uspjela spasiti od potonuća.

Jednom je članu posade iščašeno rame, a drugi je povrijedio lice.

Grbavi kitovi sele se svake godine duž istočne obale Australije u junu i julu, kad napuštaju Antarktik da bi došli do mirnijih voda u suptropskoj klimi na sjeveru Queenslanda. Vraćaju se od septembra do novembra. Nije poznato kako je u sudaru prošao grbavi kit, koji inače naraste od 12 do 16 metara u duljinu i teži oko 35 tona.