Svijet
0

Australac i dijete umrli u Rusiji od gripe H1N1

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedan Australac i jedno rusko dijete umrli su u Rusiji od gripe H1N1, izvijestile su u ponedjeljak ruske agencije pozivajući se na medicinske zvaničnike.

Australac koji je početkom godine doputovao u Rusiji s turističkom vizom umro je krajem januara u Ufi, u Bačkortostanu, u regiji Volge, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravlja, a prenio Interfax.

Prema pisanju ruskog dnevnog lista Komsomolskaja Pravda, ovaj 61-godišnji muškarac doputovao je u Ufu da bi oženio jednu Ruskinju.

Njega je zarazila putnica koja je sjedila pored njega u avionu, a koja je izašla u Hong Kongu, prema pisanju časopisa.

Jedno dijete je umrlo u subotu u Kirovsku, na sjeveru zemlje, dan nakon hospitalizacije, izjavila je glavna doktorica Ljudmila Stepina, prenio je Itar-Tass.

„Dijete nije bilo cijepljeno protiv ove vrste gripe“, dodala je ona, ne navodeći njegovu dob.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je u augustu kraj pandemije gripe H1N1, prve u XXI vijeku, koja je uplašila planetu prije više od jedne godine, prije nego što se pokazalo da je „umjerena“ i manje razorna od obične sezonske gripe.

Uzbuna je ukinuta nakon što je novi virus H1N1, koji je odnio oko 18.500 života u svijetu otkad je otkriven u aprilu 2009. godine do augusta “praktično prestao da bjesni”.