Svijet
0

Argentina: Dok policija štrajkuje bande divljaju, pljačkaju, ubijaju i otimaju

SRNA
Najmanje jedna osoba poginula je, a 130 je povrijeđeno tokom talasa pljački i vandalizma u Kordobi, dok je lokalna policija u ovom arentinskom gradu štrajkovala zbog malih plata. Nakon pregovora, regionalna vlada prihvatila je da im poveća plate na više od 10.000 pezosa (blizu 1.600 dolara) i štrajk je okončan.
Foto: AFP
Foto: AFP

Lokalni mediji javili su da je jedan dvadesetogodišnji mladić ubijen hicem iz vatrenog oružja. Također, smrtno je stradala još jedna osoba, a blizu 100 ih je povrijeđeno. Privedeno je više od 50 ljudi, koji su učestovali u pljačkama.

Nakon što je u medijima objavljena vijest o štrajku policije, lopovi su izašli na ulice Kordobe i njihove mete uglavnom su bili supermarketi i manje prodavnice, čiji su vlasnici vrlo brzo zaključali vrata.

Bande su koristile motke i kamenice za razbijanje izloga, odakle su pljačkale robu.

Foto: AFP
Foto: AFP

U Kordobi nije radio javni saobraćaj iz bojazni od napadača i pljačke. Banke su bile zatvorene iz predostrožnosti.

Guverner provincije Kordoba Jose Manuel de la Sota okrivio je predstavnike zakona, čiji su pripadnici objavili ultimatum kako bi primorali vlasti da prihvate njihove prijedloge za povećanje primanja.

Guverner istoimene provincije Jose Manuel de la Sota rekao je da će policajci sada biti najplaćeniji u Argentini.

Foto: AFP
Foto: AFP

Argentinske vlasti poslale su danas 2.000 policajaca u provinciju Kordoba.

Grad Kordoba jedan je od nastarijih u Argentini i ima oko 1,5 miliona stanovnika.

Istoimena provincija zavisi od proizvodnje i poljoprivrede, ali u proteklom periodu bilo je više odlaganja isplata i smanjenja sredstava od savezne vlade, što je izazvalo negodovanja, ali i finansijske probleme.