Mirovni proces
0

Arapi rade na alternativnim rješenjima

SRNA
Amr Musa
Amr Musa
Arapski lideri počeće rad na alternativama za izraelsko-palestinski mirovni proces zbog zastoja u aktuelnoj rundi razgovora, izjavio je danas Generalni sekretar Arapske lige Amr Musa.

"Sastat ćemo se da bismo počeli formulisanje alternativa jer je činjenica da pregovori ne donose rezultate", rekao je Musa poslije sastanka komisije Arapske lige za mirovni proces.

Musa je dodao da "trenutno nema pregovora jer je pozicija Izraela veoma negativna" i da izraelska strana "ne sarađuje u pregovaračkom procesu".

Komisija će se večeras sastati sa palestinskom delegacijom, ali neće savjetovati palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa šta treba da uradi, rekao je Musa.

Abbasovi saradnici sinoć su izjavili je nemoguće postići mirovni sporazum sa Vladom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Palestinska strana je insistirala da Izrael produži zabranu gradnje u jevrejskim doseljeničkim naseljima na okupiranoj palestinskoj teritoriji, ali Izrael to nije učinio.

Abbas je ranije izjavio da neće donositi konačnu odluku o tome da li da napusti pregovore dok se ne konsultuje sa liderima arapskih zemalja.

Izvori iz njegovog kabineta rekli su da palestinski predsjednik razmišlja i o podnošenju ostavke zbog zastoja u mirovnim pregovorima.