Libija
0

Antivladini demonstranti na ulicama

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Više hiljada antivladinih demonstranata izašlo je danas na ulice grada Benghazija na istoku Libije, dan nakon protesta pod nazivom "Dan bijesa", tokom kojih je u sukobima sa bezbjedonosnim snagama, možda poginulo više od 20 ljudi.

Očevici su izjavili radio-stanici BBC da su se demonstranti sukobili sa bezbjednosnim snagama, koje su upotrijebile vatreno naoružanje. Ljekari navode da je u bolnice dopremljeno deset tijela.

U obližnjem gradu Al Bajda, gdje su očevici ranije izjavili da je pet osoba poginulo, ljudi su razvukli šatore na ulicama.

Očekuje se danas da će biti održane sahrane za one koji su jučer ubijeni u Benghaziju i Al Bajdi. Analitičari navode da bi sahrane mogle da posluže kao katalizator za nove proteste.

Juče su u nekoliko gradova izbili smrtonosni sukobi nakon što je opoziija pozvala na proteste inspirisane dešavanjima u drugim arapskim zemljama i svrgavanjem predsjednika Hosnija Mubaraka u Egiptu i Zine al Abidin Ben Alija u Tunisu.

Humanitarna organizacija "Human Rights Watch" saopštila je da su, prema izvorima iz Libije, bezbjednosne snage te zemlje ubile najmanje 24 osobe tokom gušenja protesta 16. i 17. februara.

Jaka kontrola medija i komunikacija u Libiji otežava  procjenu obima nasilja, ali je, prema nepotvrđenim izvorima na raznim društvenim internet stranicama navedeno da je ubijeno do 50 ljudi.