Strah od terorista
0

Amerikanci očekuju nuklearni napad do 2013.

Sarajevo-x.com
Sjedinjene Američke Države biće žrtva velikog terorističkog napada prije 2013. godine, i to napada nuklearnim ili biološkim oružjem, tvrde američki stručnjaci za sigurnost.

Izvještaj koji je objavila dvopartijska komisija za borbu protiv terorizma u SAD-u upozorava na mogućnost velikog terorističkog napada nuklearnim ili biološkim oružjem zbog čega bi novi predsjednik Barack Obama trebao pripremiti poseban pristup u odbrani zemlje.

"Naša sigurnost je na marginama. Amerika tone u sigurnosnom pogledu", stoji u izvještaju.

Dalje se navodi da terorističke grupe nemaju tako obrazovan kadar, naučnike ili tehnologiju uz pomoć koje bi izveli takav napad, ali strah da se to ipak može desiti je ogroman.

"Teroristi neće postati naučnici, ali šta ako naučnici postanu teroristi", strahuju Amerikanci.

Biološko oružje predstavlja veći strah, jer se nuklearni pogoni i radioaktivni pogoni uvijek pažljivije čuvaju, dok bi naprimjer antraks mogao biti idealno oružje terorista, prenosi AP.

U izvještaju, koji je sastavila američka Commission on the Prevention of WMD Proliferation and Terrorism, stoji još i da je Al-Qaida najveća prijetnja za navedeni napad, jer postoji mogućnost da privuče naučnike i tehnologe 'na svoju stranu'.