Izvještaj Pentagona
25

Amerikanci ne uspijevaju pratiti svoje isporuke Ukrajini: Da li Kijev preusmjerava oružje?

B. R.
Joe Biden, predsjednik SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden, predsjednik SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Prema jednom od zvaničnih izvještaja, Sjedinjene Američke Države nisu uspjele pratiti oružje koje su isporučile Ukrajini, a koje je vrijedno 1,7 milijardi dolara. Zbog toga postoji zabrinutost da je Kijev preusmjeravao oružje.

Riječ je o izvještaju glavnog inspektora Pentagona (Ministarstva odbrane SAD-a) koji nije dao procjenu da li je oružje preusmjereno. Izvještajem je tretirano naoružanje i oprema kao što su rakete "Javelins" i "Stingers", dronovi kamikaze ili naočale za noćni vid. Vrijednost onoga što je obuhvaćeno izvještajem je mali dio svega onoga što su Amerikanci do sada isporučili Ukrajincima, a čija je ukupna vrijednost 44 milijarde dolara.

Konstatovano je da veliki broj nestalog ili neotkrivenog oružja povećava izglede da je to oružje preusmjeravano, ali da nema vjerodostojnih dokaza da se to zaista desilo.

Izvještaj glavnog inspektora je potvrda da se nisu uspjeli zadovoljiti strogi kriteriji američkog predsjednika Joea Bidena, a koji su se upravo odnosili na praćenje onoga što se isporučuje. Strogi kriteriji su bili uslov za isporuku oružja. Kako piše list Financial Times, ovo će vjerovatno povećati zabrinutost u Kongresu SAD-a i cijeloj javnosti za to kako se troši novac poreznih obveznika.

U spomenutom izvještaju je istaknuto i to da su američki diplomate i zvaničnici imali probleme u praćenju isporuke oružja. Ocijenjeno je da će to praćenje biti izazovno čak onda i ako se ono poboljša, prenosi Financial Times.