Svijet
0

Američko društvo za zaštitu životinja osudilo kinesku kampanju ubijanja pasa

FENA
Američka grupa za zaštitu životinja u četvrtak je osudila plan da se ubiju svi domaći psi u kampanji protiv bjesnila u kvartu u jugozapadnom kineskom gradu Chongqingu.

Humano društvo Sjedinjenih Država/Međunarodno humano društvo navodi u saopćenju kako bi kampanja vakcinacije bila bolji način za kontrolu bjesnila, javio je AP.

"Bjesnilo je ozbiljna stvar, ali lokalne, pokrajinske i centralne vlasti u Kini moraju priznati da su kampanje vakcinacija najefikasniji način da se osigura javna bezbjednost sada i u budućnosti", izjavio je Anderw Rowan, izvršni direktror grupe.

"Nediskriminatorno ubijanje životinja na ovaj način je bespotrebno i neoprostivo, posebno ukoliko su već vakcinisane", kazao je.

Sudeći po saopćenju postavljenom na oblasnom web siteu Wanzhoua u ovoj sedmici, stanovnici kvarta će morati do 15. marta predati svoje pse.

"Svi psi u kvartu moraju se ubiti. Obavezna faza eliminacije počet će 16. marta. Prisilnu eliminaciju izvest će policija", navodi se u saopćenju.

Zvaničnici su lovili pse u drugim gradovima, poput Pekinga, u akciji hvatanja pasa lutalica i neregistrovanih kućnih ljubimaca.

Portparol Odjela za zdravstvo Wanzhoua odbio je komentirati slučaj.

U srijedu honkonške novine South China Morning Post citirale riječi zdravstvenog zvaničnika Wanzhoua, Ran Hue kako će svi psi koji šire bjesnilo u tom području biti ubijeni. Kazao je da su tri slučaja prijavljena u prošloj godini, a novine pišu da je jedbna osoba preminula prošlog mjeseca.