Svijet
0

Američki razarač bombadirao bazu islamskih ekstremista u Somaliji

FENA
Brod američke ratne mornarice bombardirao je jedno planinsko selo na sjeveru Somalije, u kome se nalazila baza islamskih ekstremista, potvrdili su u subotu zvaničnici somalijske poluatonomne oblasti Puntland.

Napad sa američkog razarača odigrao se kasno u petak, izjavio je regionalni guverner Muse Gele i dodao da je nepristupačnost terena spriječila sigurnosne snage Puntlanda da same interveniraju.

Lokalna radio stanica je prenijela izjavu predsjednika Puntlanda Adea Musea, da su se lokalne snage borile sa islamskim ekstremistima više sati, prije intervencije američke mornarice.

Muse je rekao da je u borbama ranjeno pet vojnika, ali da nema podataka o žrtvama među ekstremistima.

Kako je javila američka tv mreža CNN, američka ratna mornarica učestvovala je u akciji na sjeveru Somalije, čija je meta bio jedan pripadnik Al Qaide, osumnjičen za učešće u bombaškim napadima na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji, 1998. godine, kada je život izgubilo 240 ljudi.

Topovi američkog razarača ciljali su na jednu osobu, najverovatnije u konvoju vozila, prenio je Reuters.

Portparol Pentagona Brian Whitman nije želio da komentira navode američke tv mreže.

Sjedinjene Američke Države pokrenule su u januaru zračne napade u Somaliji, čija su meta bila trojica pripadnika Al Qaide, također traženi zbog bombardiranja američkih ambasada, ali su umjesto njih nastradali njihovi somalijski saveznici, podsjetio je Reuters.