Klix Studio
278

Elmedin Konaković: Prijatelju sam poslao pasoše i on ih je proslijedio bliskom srodniku, sud nek utvrdi je li Kadrić član kartela

A. L.
Gost današnjeg izdanja Klix Studija bio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, koji je govorio o odnosu s novinarom Avdom Avdićem, akciji "Black Tie 2", njegovom pominjanju u Sky aplikaciji, ali i državnoj koaliciji i jučerašnjem sastanku sa SNSD-om i HDZ-om.

Na početku je komentarisao video koji je prije nekoliko dana objavio na društvenim mrežama o Avdi Avdiću, a koji su osudili Ambasada SAD-a, Udruženje novinara i brojne druge institucije.

"Taj dio s tri prsta je viška u tom videu, ostalo je na mjestu. Historijat naših odnosa traje dugo, javnost to ne poznaje dovoljno. Odlučio sam da ne šutim više na laži. Portal Istraga je o meni napisao preko 260 tekstova, od kojih su jedan ili dva neutralna, ostali su gnusne laži koje ni jedan drugi kolega novinar ne piše ili piše jedan uži krug. Ne znam ko je taj video radio", kazao je.

Na komentar da na ovaj način crta metu na čelo novinaru, kazao je:

"Nije tačno da sam ikad u životu prijetio bilo kome. Iako sam ja temperamentan, nekad reagujem burno, ali nikad mi nije palo na pamet da nekoga napadnem. Ja Avdića sretnem ponekad i pozdravim se. Ali, o onome što on piše i radi u novinarstvu mislim sve najlošije. Novinari imaju svoj kodeks koji prije svega kaže da moraju govoriti istinu. Moraju biti spremni i na kritiku. Avdić mi kaže u svojim tekstovima da pravim karijeru na krvi Dženana Memića. Stalno piše o padu NiP-a, da sam saradnik Hamasa, kako idem da lobiram za Dodika... Napravio je tekst zašto kum šuti kad pada kum. Nanio je nesagledivu štetu Memiji (Gordan Memija, Konakovićev kum i sarajevski biznismen nedavno uhapšeni u akciji 'Black Tie 2' op. a.) i meni lično. Ja samo kažem da on ne govori istinu o meni, kako to drugačije da kažem nego da je to laž. Kaže da smo Žuljević i ja krivi za potencijalni krah energetskog sektora. On kad piše o nekom događaju, onda piše 'ma, znate onaj HDZ-ov ministar što radi za njih'. Dakle, i u takvim tekstovima me pominje", kazao je.

Dodaje da se žalio Udruženju novinara, ambasadama, ali da mu nikada niko nije odgovorio. Avdiću nikada nije poslao demantij jer, kako kaže s njim "ne može razgovarati kao s novinarom". Kaže da su se svi ušutili na njegove apele "pa sada hoćete da se ušutim i ja".

Ne misli da je prešao granicu objavivši pomenuti video.

"Saopćenje Ambasade SAD je odlično. Oni kažu da se moraju obezbijediti novinarima uslovi za rad, pružiti podršku, ali onda kažu da novinari moraju govoriti istinu i snositi posljedice za ono pišu", kazao je dodavši da smatra kako taj video ne predstavlja pritisak na medije.

Kaže da je Memija dobio sedam presuda od Vijeća za štampu protiv Avdića.

"Preko 250.000 KM ima presuda iz tih predmeta. I, bez obzira na to, i dalje je Avdić kredibilan izvor svim medijima".

Kaže da u bh. pravosuđe ne vjeruje.

"Ali, pravosnažne presude ne komentarišem. Nisam komentarisao čak ni neke presude koje se tiču ljudi koje poznajem. Kad ja vama pokažem šta o Avdiću pišu kolege, vi kažete da je to pritisak. Pročitajte Pribeov (Rajnhard Pribe, vođa grupe viših eksperata za pitanja vladavine prava, koja je pripremila izvještaj o stanju vladavine prava u BiH 2019. godine op. a.) izvještaj, izvještaj State Deparmenta, Evropske komisije o bh. pravosuđu... Ovo pravosuđe je oslobađalo ljude koji su poslije učinili najteža krivična djela. Ja zaista takvom pravosuđu ne mogu vjerovati", kazao je.

Akcija "Black Tie 2"

Konaković se osvrće na akciju Black Tie 2 objasnivši zašto je reagovao kad su uhapšeni dužnosnici FUP-a.

"Svi smo čuli stranu tužioca i za šta ih optužuje. Jeste li čuli šta je rekla odbrana i šta je rekao Sud? Kad sam vidio da je čovjek uhapsio direktora FUP-a, moja obaveza je da kažem 'stanite ljudi'. Sud je odlučio da pusti Munjića (v. d. direktor FUP-a op. a.) i Mustafu Selmanovića (šef specijalaca FUP-a op. a.), a tužilac se nije ni žalio na to. Pravnici znaju šta to znači", kazao je.

Na pitanje zašto toliko brani uhapšene, kazao je kako ne brani njih nego "sistem u kojem želim da mi dijete odrasta".

Kazao je da se priča o njegovoj povezanosti sa kartelom Tito i Dino plasirala u nizozemskim medijima prije njihovog glasanja o pristupnim pregovorima BiH o članstvu u EU.

"Jedva smo tamo prošli hvala Bogu, za dvije ili tri ruke", kazao je.

Objasnio je da je EUROPOL-ova shema u kojoj se nalazi i on izvučena "jer su tamo neki kriminalci pričali u Sky aplikaciji".

"Ja sam rekao da uzmu moj telefon, kreditne kartice, gdje sam putovao, kako sam putovao itd. Ja podržavam taj rad. Ja sam najveći neprijatelj ovog sistema kojeg smo srušili i na to sam ponosan. Trebat će godina da se ta duboka država promijeni".

Ponovio je još jednom da on nije odbrana osumnjičenih nego "odbrana sistema". Kaže da policajci FUP-a nisu znali koga čuvaju.

"Oni su zloupotrijebili bolovanje i mogu zbog toga biti sankcionisani. Dočekivanje na crvenom tepihu nije u redu. Meni je interes da niko ne napada naše poštene policajce. Kako vi znate da oni jesu znali koga čuvaju? SIPA i OSA su rekli da nisu znali koga čuvaju", kazao je.

Govori da je od ranije znao da se njegovo ime pominje u Sky aplikaciji.

"Meni su dolazili ti mešetari i govorili 'brate, pazi se, ima te u Sky aplikaciji.' Znate kako sad dolaze - kažu mi nema te nigdje. Pa ja znam da me nema", kazao je.

Još jednom se osvrnuo na Avdića i ispravio svoje navode da je on višestruko presuđeni klevetnik kazavši ovaj put da je "višestruko prvostepeno presuđeni klevetnik. "

Pasoši porodice Konaković u Sky aplikaciji

Upitali smo ga zašto su dokumenti njega i njegove porodice u Sky aplikaciji Dženisa Kadrića, bivšeg specijalca FUP-a i osumnjičenog za organizovani kriminal u okviru kartela "Tito i Dino".

"Jedan moj blizak prijatelj mi je rekao da postoji grupa Bosanaca i Hercegovaca koja živi i radi u Abu Dhabiju i Dubaiju, koja je jako bliska Vladi Abu Dhabija i oni su u razgovoru s Vladom Abu Dhabija obezbijedili da nas Vlada Abu Dhabija pozove u posjetu, nas kao političke predstavnike iz Naroda i Pravde. Vrlo bi mi laskalo da sam se tom prilikom sastao s Vladom Abu Dhabija, njegovom porodicom, njegovim ministrima, to bi za mene bila velika stvar. Pošto je ovo protokol koji sam vam već rekao, on kaže 'daj mi brojeve pasoša', ja dam brojeve pasoša njemu, on da svom bliskom srodniku. Rekao mi je da nije znao, zato što misli da mi je time prouzrokovao, ali ja ne mislim", rekao je Konaković.

Zbog osjetljivosti teme ovaj dio razgovora prenosimo od riječi do riječi.

Voditeljica: Je li to Mahir Hodžić, koji je punac...?

"Nije to uopšte bitno. Dakle, rekao mi je to", rekao je Konaković.

Voditeljica: Odgovorite na pitanje, piše se stalno.

"Ne želim, ja ću odgovarati pred...", rekao je Konaković.

Voditeljica: Je li to Mahir Hodžić, koji punac brata tjelohranitelja Edina Gačanina?

"Kako ima ono. Muž od one od one. Gdje živi muž od one svekrve".

Voditeljica: Ne, vrlo vas konkretno pitam. Ovo nije benigno, gospodine Konakoviću. Dženis Kadrić.

"Nemojte se ljutiti na mene. Kada se saznaje za Dženisa Kadrića?", kaže Konaković.

Voditeljica: Prije nego što ste vi poslali dokumente.

"Hajde da prođemo zajedno kroz te datume, zajedno, i šta ako ne bude", rekao je Konaković.

"Hoćete da pokažem da nije tačno", dodao je.

Voditeljica: Jeste li Mahiru Hodžiću dali pasoše?

"Nemojte dirati te ljude, pustite te ljude, ljude oko mene", rekao je Konaković.

Vodteljica: Oni su Europolovoj shemi.

"Zovite Mahira Hodžića", rekao je Konaković.

Voditeljica: Da li je Mahir Hodžić punac brata Dženisa Kadrića.

"Što to radite. Jeste, on je punac brata Dženisa Kadrića. Je li Dženis Kadrić član narko kartela, po vama zvanično, presuđen, završeno?", pita Konaković.

Voditeljica: Po vama nije?

"Ne znam, ja ne mogu tvrditi, znate li da je pušten neki dan iz zatvora. Znate li da je pušten iz zatvora", rekao je Konaković.

Voditeljica: Vi mislite da Dženis Kadrić nije tjelohranitelj?

"Ne mislim, to će na kraju utvrditi sudovi"

Voditeljica: Kako mislite, je li ili nije?

"Potpuno mi je nebitno. U ovoj priči želite da konotirate to što je neko blizak meni, a čiji je zet brat od nekoga me inkriminira i dovodi u vezu s narko kartelom?", rekao je Konaković.

Voditeljica: Gospodine Konakoviću, vi ste u prepisci Dženisa Kadrića, vaši dokumenti.

"Pa šta, ali i vi ste s Klixa. Viđao sam Šimiće više puta u Dubaiju i šta? Vlasnike Klixa, vidim ih u Dubaiju. Je li treba da ih vežem, ne vežem. Ali vi vežete".

Voditeljica: Kakve veze ima s narko kartelom to što su Šimići bili u Dubaiju?

"Kako vi hoćete mene povezati s narko kartelom", rekao je Konaković.

Voditeljica: U Sky prepisci se spominje 'kupićemo onda Klix'. Naših dokumenata tu nema, vaših ima, kome ste ih dali?

U nastavku razgovora objasnio je šta se dešavalo nakon što je predao fotografije pasoša.

"Kad sam dao pasoš rekao sam 'kad me pozove vlada Abu Dhabija, iću ću. Nikad me nije pozvala i nisam otišao. Kad sam to poslao, nisam imao pojma ko je Dženis Kadrić. Nikad s njima nisam došao ni u kakav kontakt. Kad sam poslao pasoše rekao sam da neću ići osim ako me ne pozove vlada Abu Dhabija", kazao je.

Pomenuo je lidera SDA Bakira Izetbegovića kazavši kako učesnici razgovora u Sky aplikaciji imaju "najitimnije odnose s njim" dodavši kako ga zovu "Bake".

"Red bi bio da se dvojica predstavnika stranaka nađu u debati. Ja bih došao i kod Avde Avdića u tom slučaju. Kad bi ga vi ovdje pozvali sa mnom, ja bih se rodio. Pozivam ga ovom prilikom", rekao je Konaković.

Kaže da je tužilac u akciji "Black Tie 2" zloupotrijebio svoj položaj.

"Kad sam progovorio u predmetu Memić, sebi sam na leđa natovario kompletno pravosuđe. Dalida Burzić (bivša kantonalna tužiteljica op. a.) je tada sazvala kolegiji i rekla 'nađite mu nešto'", kaže Konaković.

Opet se osvrnuo na Avdića.

"Ta tri prsta u vidu su neprimjerena. Super je sadržaj tog videa, osim ta tri prsta. Novinarski kodeksi kažu da se smije komentarisati ono što vi radite. Ja kad kažem da laže, onda meni kažu da crtam metu na čelo novinaru. Meni je srce puklo kad sam vidio šta rade tim optuženim policajcima, ja ne podnosim nepravdu".

Na kraju smo se dotakli državne koalicije i upitali Konakovića hoće li biti nastavka EU puta.

"Neće onako kako to Dodik očekuje. Mi smo došli da razgovaramo o budžetu. On je sastanak otvorio pričom o rezoluciji o Srebrenici, ja sam ga lično prekinuo u tome. On je negator genocida, to čini zastoj u radu Parlamenta i Vijeća ministara. Dodik ne može dobiti ono što misli da je za njega izlaz. Mi smo potpuno jasno, s vizijom doveli BiH do pregovora, sačuvali Ustavni sud, sačuvali OHR. Sve što je Trojka obećala, desilo se. I sad kad se to desilo, izmislili su ovu aferu. Trojka je sačuvala i ojačala institucije BiH".

Dodaje da je za Trojku Izborni zakon HDZ-a "neprihvatljiv".

Opet se osvrnuo na slanje pasoša.

"Ne kajem se što sam dokumente slao. Znao sam šta mi je bila namjera. Nije me zvala vlada Abu Dhabija. Ponovo bih poslao, doduše sad ne moram jer sam ministar vanjskih poslova. Kad su institucije te vlade rekle da u to vrijeme nisam bio u posjeti, Avdo Avdić je rekao da su to neke šeme i veze. A, to je jedna vrlo ozbiljna sigurnosna zemlja", kazao je.

Gostovanje Elmedina Konakovića u Klix Studiju možete pogledati direktno na našem YouTube kanalu kao i na portalu Klix.ba.

Također nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.