Povećane mogućnosti
13

Američki razarač pomoću dronova pogodio metu udaljenu 402 kilometra

D. B.
Projektil SM-6 (Extended Range Active Missile) Američke mornarice uspješno je pogodio simuliranu metu daleko izvan linije vida tokom vježbe pod nazivom Unmanned Systems Integrated Battle Problem (UxS IBP) 21.

SM-6 projektil je lansiran s razarača USS John Finn s navodećim projektilima 25. aprila kod obale San Diega, a pogodio je metu udaljenu 402 kilometra. Meta je pogođena zahvaljujući korištenju podataka koje su prikupili brodovi i letjelice s posadom i bez nje.

"Zadatak je bio kompleksan, udružili smo vozila s posadom i bez nje, a također smo radili i neke eskperimente", izjavio je admiral James Aiken.

[TWITTER]1387066400053760001[/TWITTER]

Korištenje dronova za pomoć pri pogađanju udaljenih meta će omogućiti mornarici da otkrije, prati i uništi neprijatelje, čak iako se nalaze nekoliko stotina kilometara daleko. Osim toga, zadazak će moći izvršiti a da pri tome ne ugrožavaju lokacije prijateljskih brodova.

Ova vježba je korak naprijed ka cilju mornarice da koristi svoje radare kako bi se ostvarila komunikacija s dronovima i dobili podaci o metama bez da one budu svjesne toga.

SM-6 projektil je proizvod kompanije Rytheon Missiles & Defense i ima više namjena. Posebno je razvijen za mornarice jer nudi veću fleksibilnost u ograničenom prostoru na brodovima.

Vježba je pokazala kako projektil može pogoditi metu koja je daleko izvan mogućnosti radara koji je ograničen zakrivljenošću Zemlje.