Svijet
17

Američki naučnici tvrde: Donald Trump, tehnički gledano, nije fašista

Klix.ba
Nakon posljednjih izjava da bi muslimanima, čak i onima koji imaju američko državljanstvo, trebalo zabraniti ulazak u Sjedinjene Američke Države, mnogi su Donalda Trumpa nazvali fašistom. Međutim, prema mišljenju naučnika koji istražuju fašizam, Trump nije fašista.

Optužba za fašizam često se koristi s ciljem da se diskreditira politički protivnik. Roger Griffin, autor knjige "Priroda fašizma", smatra da Trump nije fašista zbog toga što ne želi promijeniti sadašnji politički sistem, promijeniti ustav, a ni o nasilju ne govori na romantičarski način.

"On je jednostavno rasista koji želi očuvati sadašnji sistem koji ne daje prednosti grupama koje želi ugnjetavati", zaključak je ovog naučnika. On dodaje da neko može biti potpuni ksenofob i rasista, ali da pri tome ne bude fašista.

Iako se eksperti razilaze u vezi s definicijom fašizma, u jednom se slažu: glavna karakteristika fašizma je želja da se postojeći sistem zbaci, najčešće kroz nasilje, pri čemu se uvijek sanja o "ponovnom rođenju" nacije.

"Sve dok Trump ne zagovara ukidanje demokratskih institucija i njihovu zamjenu nekim novim poretkom, tehnički on nije fašista", navodi Griffin.

Matthew Feldman, autor knjige "Anatomija fašizma", za Trumpa kaže da je još uvijek u okvirima "demokratske porodice". Ipak, pojedine termine koje Trump koristi, kao što je onaj o "slaboj vladi", očigledno su pozajmljeni iz fašističkih ideologija.

Ni Stanley Payne, autorica više knjiga o teoriji fašizma, ne vidi Trumpa kao fašistu.

"On je ultradesničar", kaže ona za Trumpa napomenuvši da nije povezan s nasiljem - ključnom odrednicom fašizma.

Još jedna činjenica razlikuje Trumpa od fašista, barem prema mišljenju američkih naučnika. Fašizam se oštro protivio bilo kakvoj vrsti individualizma, a Trump upravo insistira na individualizmu.

Ultradesničarski pokreti i političari, prema mišljenju ovih naučnika, mnogo su češća i opasnija pojava, dok pravih fašista koji odgovaraju svim definicijama fašizma nema mnogo.