Svijet
0

Alžir: Bombaši samoubice poginuli prije napada

FENA
Alžirske snage sigurnosti ubile su u ponedjeljak tri muškarca, od kojih dva bombaša, koji su se kretali u malom kamionu, šezdesetak kilometara istočno od grada Alžira, saznaje se iz sigurnosnih izvora.

Vozilo, napunjeno eksplozivom, s dva bombaša otkriveno je nakon dojave snaga sigurnosti na izlasku iz grada Thenije, 15 kilometara južno od Bumerdesa, izjavio je ovaj izvor AFP-u.

Na cesti je postavljena prepreka, kao upozorenje da se zaustave, međutim oni su nastavili voziti i vozilo je malo dalje eksplodiralo, naveo je isti izvor.

Dnevni list El-Watan je na internetskoj stranici objavio da su bila dva vozila napunjena eksplozivom i da su vozila eksplodirala nakon što je vojska otvorila vatru.

Nema informacija o drugim mogućim žrtvama.

Istok Alžira je meta pojačanih napada dolaskom ljeta. U posljednjem napadu u ovom području, koji se dogodio 20. jula kod Buire, 120 kilometara od Alžira, eksplodirala je bomba prilikom prolaska vojnog konvoja i povrijedila nekoliko vojnika, od kojih dva teško.

U dvostrukom napadu na policijsku stanicu Bordj Menaiel 16. jula poginule su dvije osobe, a 14 je povrijeđeno. Odgovornost za napad preuzela je Al-Qaida iz Magreba (Aqmi).