Svijet
0

Al-Zawahiri podržava napade na UN

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Prvi zamjenik vođe al-Qaide Ayman al-Zawahiri branio je napade na Ujedinene narode, opisujući to tijelo kao neprijatelja muslimana.

Ekstremist egipatskog porijekla također je koristio Internet za poruku da kaže kako je njegov vođa Osama bin Laden dobrog zdravlja.

Njegova audio poruka odgovarala je na pitanja o budućnosti al-Qaide prikupljena s website-ova povezanih s grupom, javio je BBC.

Pitanja su pokrivala teme od planova grupe za Palestinu i mogućnosti korištenja žena ekstremista, javilo je medijsko krilo al-Qaide, al-Sahab.

"Ujedinjene nacije neprijatelj su islama i muslimana", izjavio je Zawahiri u 90-minutnoj poruci.

On je negirao navode da je Bin Laden bolestan.

"Šejh Osama bin Laden dobrog je zdravlja. Ljudi zlih namjera uvijek pokušavaju proturati lažne izvještaje da je on bolestan", kazao je.

Zawahiri je također pozvao na napade na Jevreje podjednako unutar Izraela i van njega.

"Obećavamo našem muslimanskom narodu da ćemo dati sve od sebe da napadamo jevrejski narod u Izraelu i van njega uz pomoć i vodstvo Boga", kazao je.

Snimak je uslijedio nakon audio poruke objavljene prošlog mjeseca pripisane Zawahiriju, u kojoj je tražio napade na američke i izraelske interese.

Oko 900 pitanja pristalica al-Qaide i znatiželjnika o grupi postavljeno je otkako je al-Sahab primio zahtjeve za informacijom prošlog decembra.

Vjeruje se da se bin Laden i Zawahiri kriju u Afganistanu ili Pakistanu.