Svijet
0

Al-Qaida u Iraku najavila "suđenje" dvojici otetih Marokanaca

FENA
U poruci postavljenoj na Internetu u ime Al-Qaide u Iraku navodi se kako će se dvojica otetih službenika marokanske ambasade suočiti sa suđenjem pred islamskim sudom.

Teroristička grupa Al-Qaida u Iraku 25. oktobra je javila da je otela dvojicu Marokanaca. Marokanska vlada je saopćila istog dana da su dva službenika ambasade oteta dok su se vozila iz Jordana ka Iraku, javio je AP.

"Nakon okončanja istrage nad dvojicom zarobljenika koji rade za marokansku ambasadu, oni su poslani pred časni islamski sud koji će odlučiti o njihovoj sudbini", navodi Al-Qaida u izjavi postavljenoj u utorak. U izjavi se ne daju nikakvi detalji o "sudu" ili o optužbama.

Autentičnost izjave nije se mogla potvrditi, ali je postavljena na islamistički web site poznat po objavljivanju materijala te grupe.

U poruci je postavljeno i deset fotografija navodnih stranica ličnih dokumenata dvojice Marokanaca, ali su fotografije mutne i njihova imena su bila neprepoznatljiva.

Al-Qaida u Iraku je preuzimala odgovornost za pogubljenja brojnih talaca, uključujući diplomate iz Egipta i Alžira.

Marokansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su vozač ambasade Abderrahim Boualam i službenik Abdelkrim al-Mouhafidi nestali 20. oktobra dok su se vozili ka Bagdadu iz Jordana, gdje su otišli da uzmu čekove za plaću.