FBI upozorava
0

Al-Qaida planira napasti metro u New Yorku

FENA
Američka savezna policija (FBI) u utorak je upozorila lokalne vlasti da su pripadnici Al-Qaide "razgovarali" o mogućnosti napada na sredstva javnog prijevoza u New Yorku, doznaje se u srijedu iz ministarstva za unutarnju sigurnost.

"Ni Savezni istražni ured (FBI) ni ministarstvo nemaju posebnih informacija kako bi potvrdili da je zavjera prerasla stadij plana", kazala je Amy Kudwa, glasnogovornica američkog ministarstva unutarnje sigurnosti, javlja AFP.

Ona je precizirala da bi putnici u javnom prijevozu u velikim gradovima mogli "narednih dana" da konstatiraju kako su pojačane sigurnosne ekipe u metrou i željeznici.

Amerikanci se pripremaju za masovna kretanja i putovanja za praznik Dana zahvalnosti u četvrtak, povodom kojeg tradicionalno spajaju praznik s vikendom.

Pojačavanje mjera sigurnosti se objašnjava činjenicom da su povodom praznika organiziranne razne rasprodaje koje privlače mase ljudi u New York.

Dan poslije Dana zahvalnosti počinje decembar u kojem su povećane kupovine zbog nastupajućih božićnih praznika.

Prema izvještaju FBI-ja upućenog lokalnim snagama sigurnosti, razgovori članova Al-Qaide su vođeni "krajem septembra". Iz njih se doznalo da bi bile upotrijebljene "samoubice" ili eksploziv potavljen u metrou".