Svijet
0

Ahmedinedžad traži nestanak cionističkog režima

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad je otvoreno iskoristio regionalnu konferenciju o sigurnosti u Iraku da bi napao Izrael, izjašnjavajući se za "nestanak cionističkog režima".

"Danas postoji jaka volja za nestanak cionističkog režima i uspostavljanje legalnog palestinskog režima na cijeloj Palestini", izjavio je iranski predsjednik.

"Glavni problem u islamskom svijetu jeste postojanje cionističkog režima i zbog toga se islamski svijet i region moraju mobilizirati kako bi nestao ovaj problem", dodao je Ahmedinedžad, koji je govorio pred učesnicima konferencije o Iraku.

Konferencija, koja je počela u subotu popodne a završava u nedjelju, okupila je ministre vanjskih poslova susjednih zemalja Iraka, Saudijska Arabija, Iran, Sirija, Jordan, Kuvajt, Turska i Egipat, javile su u subotu agencije.

Konferenciji prisustvuju i generalni sekretari Arapske lige Amr Mussa i Organizacije islamske konferencije Ekmeledin Ihsanoglu te specijalni izaslanik UN-a za Irak Ashraf Qazi.

Otvarajući konferenciju, Ahmedinedžad je izjavio da "u kompleksnim uvjetima regiona, svi moramo pomoći u uspostavljanju sigurnosti i stabilnosti u Iraku, stabilne vlade i trajne sigurnosti koja neće dati izgovor za prisustvo stranaca na njegovoj teritoriji".

U tom cilju, Iran, kao domaćin konferencije, priprema prijedlog rezolucije, koju će razmotriti stručnjaci, izjavio je prije početka konferencije glasnogovornik iranske diplomatije Hamid Reza Assefi za državnu televiziju.

Prijedlog rezolucije sadrži različita pitanja, posebno " samostalnost iračke vlade, rokovi za povlačenje okupacionih snaga, pomoć u obnovi zemlje, sigurnost u Iraku i neophodnost u suradnji da bi se suzbio terorizam".