"Otpuštanje pesnice"
0

Ahmedinedžad traži izvinjenje Amerike

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iranski predsjednik pozdravio je mogućnost promjene u američkoj vanjskoj politici, ali je zatražio izvinjenje zbog ranijih američkih "zločina" počinjenih protiv Irana.

SAD "stoji protiv iranskog naroda u proteklih 60 godina", izjavio je predsjednik Mahmud Ahmedinedžad tokom govora u zapadnoj regiji Khermenshah.

"Oni koji govore o promjeni moraju se izviniti iranskom narodu i pokušati popraviti svoje zločine iz prošlosti", kazao je.

Bijela kuća ponudila je pružiti ruku Iranu ako "otpusti svoju pesnicu".

Predsjednik Barack Obama govorio je o mogućnosti ublažavanja američke politike prema Iranu u intervjuu snimljenom u ponedjeljak za arapsku televizijsku mrežu u saudijskom vlasništvu.

"Kada oni kažu 'mi želimo promjene', te promjene se mogu desiti na dva načina", izjavio je Ahmedinedžad.

"Prva je suštinska i efektivna promjena. Druga je promjena u taktici. Veoma je jasno da, ako se značenje promjene odnosi na drugu, ona će skoro biti objavljena", kazao je.

Njegova izjava predstavlja prvi iranski komentar o Obaminoj administraciji otkako je preuzela dužnost prije osam dana.

Dopisnik BBC-a iz Teherana John Leyner opisao je izjavu kao najoštriju Ahmedinedžadovu tiradu prema Sjedinjenim Državama.

On tvrdi kako bi se mogli vidjeti obrati i preokreti u Iranu dok njegovi lideri razmatraju da li Obama nudi istinske promjene i da li su spremni da zauzvrat ponude istinske promjene.