Svijet
0

Ahmadinejad odbacio tvrdnje SAD-a o miješanju Irana u Irak

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad odbacio je navode iz izvještaja američkih zvaničnika u Kongresu o situaciji u Iraku o navodnoj umiješanosti Irana u zbivanja u toj zemlji. Washington tvrdi da Teheran obučava i naoružava ekstremiste u Iraku i time doprinosi nestabilosti u susjednoj zemlji, što Iran negira i optužuje američke snage da su odgovorne za nasilje.

U intervjuu koji je u srijedu uživo prenosila državna televizija iranski predsjednik je kazao da su optužbe generala Davida Petraeusa, glavnog zapovjednika američke vojske u Iraku, i ambasadora SAD-a u toj zemlji Ryana Crockera, uglavnom za "domaću upotrebu", prenio je AP.

Naglašavajući da Iran nema nikakve potrebe miješati se u zbivanja u Iraku i da su iračka vlada i narod bliski prijatelji Irana, Ahmadinejad je dodao da Sjedinjene Države, koje stalno ponavljaju istu grešku u Iraku, jednostavno neće prihvatiti da su izgubile čak i da dovedu 10 puta više vojnika, jer jednostavno tu neće biti pobjednika.

Ahmadinejad je čak ocijenio da iznenadno i potpuno povlačenje američkih snaga iz Iraka ne bi stvorilo vakuum vlasti i haos, kao što smatra većina analitičara, već bi ojačalo prijateljske odnose, a Iran, Irak i Saudijska Arabija, koji su prirodni saveznici, popunili bi taj vakuum.