UN-ova konferencija o rasizmu
0

Ahmadinedžadov govor otjerao još pet zemalja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sve zemlje Evropske unije koje su izabrale da učestvuju u radu UN-ove konferencije o rasizmu u Ženevi, osim Republike Češke, odlučile su ostati u dvorani uprkos govoru iranskog predsjednika, a radi se o 22 od 27 zemalja bloka, saopćio je u utorak Prag.

"Evropska unija odbacuje govor iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinedžada u kojem je Izrael okarakteriziran kao rasistički režim", istaklo je češko predsjedništvo EU-a u saopćenju, prenio je AFP.

Četiri zemlje su odustale od dolaska na konferenciju iz straha od iranskih ispada: Italija, Poljska, Njemačka i Holandija.

Češko predsjedništvo je ocijenilo da evropske zemlje koje su izabrale da ostanu nisu imale "bitnih problema" s nacrtom završnog dokumenta konferencije o borbi protiv diskriminacija i rasizma i spremne su ga podržati tokom usvajanja planiranog za petak.

"Molimo da se konferencija održi u duhu uzajamnog poštovanja i dostojanstva", navodi se u saopćenju.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad je u ponedjeljak izazvao negodovanje prvog dana UN-ove konferencije "Durban II" upustivši se u žestok napad na Izrael koji je naveo evropske zemlje da napuste dvoranu.