Iran
0

Ahmadinedjad traži istragu o Nedinoj smrti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedjad zatražio je sudsku istragu o "sumnjivoj" smrti mlade Iranke Nede Aga-Soltan koja je postala ikona opozicionih protesta koji se održavaju zbog nepravilnosti na predsjedničkim izborima na kojima je ubijena.

Ahmadinedjad je pisanim putem zatražio od prvog čovjeka iranskog sudstva ajatolaha Mahmuda Hašemija-Šahrudija da se povede ozbiljna istraga koja bi pomogla da se utvrde "elementi" u vezi s ubistvom Nede i da se rezultati istrage objave narodu, javio je u ponedjeljak Reuters pozivajući se na zvaničnu iransku agenciju IRNA.

Predsednik Ahmadinedjad je optužio strane medije da su iskoristili smrt Nede u propagandne svrhe, a opoziciju i neprijatelje Irana da zloupotrebljavaju njen slučaj "za svoje političke ciljeve i da bi izokrenuli čist i jasan imidž Islamske Republike u svijetu".

Neda, student muzike stara 26 godina, ubijena je 20. juna tokom protesta pristalica bivšeg premijera Mir Hosseina Musavija zbog izborne krađe koja je osigurala Ahmadinedjadovu pobjedu, kako tvrdi iranska opozicija. Fotografije o njenoj smrti odmah su objavili strani mediji, a ubrzo su se našle i na internetu.

Britanski dnevnik Times objavio je prošle sedmice identitet doktora koji pomaže Nedi kako se vidi na jednom video snimku s interneta i prenosi njegovu izjavu u kojoj tvrdi da je Neda ubijena mecima koje upotrebljavaju vladine milicije.

Iranska državna televizija je objavila da Neda nije ubijena mecima koje koriste iranske snage sigurnosti, dodajući da snimanje scene djevojčine smrti i njihovo munjevito objavljivanje u stranim medijima ukazuje da je cijeli incident isplaniran. Istog dana kada je ubijena Neda poginulo je još najmanje devet osoba. Tokom protesta koji su počeli poslije predsjedničkih izbora održanih 12. juna ubijeno je ukupno 20 osoba, navode iranski mediji.