Svijet
0

Abbas upozorio Izrael da bi mirovni pregovori mogli biti prekinuti

Anadolija
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas upozorio je Izrael da će mirovni pregovori biti prekinuti ukoliko Palestini ne bude vraćena teritorija koju je Izrael okupirao 1967. godine i ukoliko Istočni Jerusalem ne bude prihvaćen kao palestinska prijestolnica.

Obraćajući se okupljenom skupu ispred zgrade palestinske uprave u Ramalahu, Abbas je kazao kako nastavak palestinsko-izraelskih mirovnih pregovora neće biti moguć ukoliko Palestina, u granicama u kojima je bila prije okupacije 1967., ne dobije Istočni Jerusalem za prijestolnicu.

"Mnogo smo trpjeli i mnogo smo se odupirali. Sve dok se ne ostvari želja palestinskog naroda da vrati svoju zemlju koja je okupirana 1967. godine ostat ćemo strpljivi i ustrajni u našim nastojanjima", kazao je Abbas.

"Hamas me optužuje da sam pod pritiscima Izraela i SAD-a. Ja im poručujem neka me probaju", dodao je Abbas pominjući odnose sa Hamasom. On je također kazao da nedavno na slobodu pušteni palestinski zatvorenici nisu imali nikakve veze sa izraeskom politikom naseljavanja Zapadne Obale. On je kazao da će nastaviti raditi na tome da svi palestinski zatvorenici iz izraelskih zatvora budu pušteni svojim domovima.