Svijet
0

Abbas proglasio pobjedu, Izrael pozdravio pobjednika

NINA
Mahmoud Abbas sinoć je proglasio svoju pobjedu na izborima za novog palestinskog predsjednika, pošto su prve procjene po izlasku glasača na birališta pokazale da je osvojio najmanje dvije trećine glasova.

Obraćajući se stotinama pristaša, koji slave u sjedištu vodeće stranke Fatah u Ramalli na Zapadnoj obali dva sata po zatvaranju birališta, Abbas je rekao da posvećuje svoju pobjedu Yasseru Arafatu, svim Palestincima i palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima, kojih ima 11.000, prenijele su agencije.

Izrael je pozdravio pobjedu Abbasa, predsjednika Palestinske oslobodilačke organizacije, kao novu mogućnost za pomirenje, ali je saopštio da je potrebno poduzeti jedan broj koraka prije nego što bude moguće obnavljanje mirovnih pregovora, javila je agencija DPA.

Ranan Gissin, glasnogovornik izraelskog premijera Ariela Sharona, rekao je da Izrael prvo želi obnavljanje razgovora o sigurnosti s Palestinskom upravom, a potom da koordinira svoj plan o povlačenju iz Gaze s novim palestinskim rukovodstvom, kako bi mogao predati taj teritorij Palestinskoj upravi.

Također, Palestinska uprava mora započeti razoružanje palestinskih ekstremističkih skupina, istakao je Gissin.