Svijet
0

Abbas poziva na održavanje međunarodne konferencije radi rješavanja bliskoistočnog pitanja

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je međunarodnu zajednicu na organiziranje "međunarodne mirovne konferencije“ s ciljem prevazilaženja zastoja u političkom procesu rješavanja bliskoistočnog pitanja.

Palestinska novinska agencija WAFA javlja da se predsjednik Abbas u Ramallahu sastao sa šeficom indijske diplomacije Sushmom Swaraj.

Na sastanku je razgovarano o rastu tenzija na Bliskom istoku i krizi na palestinskoj teritoriji, a Abbas je kazao da je neophodno da se organizira međunarodna mirovna konferencija kako bi se prevazišli problemi koji blokiraju političke procese između Palestine i Izraela.

Predlažući da se na međunarodnom nivou uspostavi mehanizam za rješavanje palestinsko-izraelskog konflikta, Abbas je kazao da je upravo palestinsko pitanje jedan od osnovnih razloga brojnih sukoba u regiji i svijetu.

Dodao je da je uspostava nezavisne palestinske države na granicama iz 1967. godine i sa glavnim gradom Jerusalemom od vitalnog značaja za uspostavu globalnog mira.

Swaraj je kazala kako Indija podržava rješavanje bliskoistočne krize po metodu formiranja dvije nezavisne države. Obećala je da će Indija nastaviti ekonomski i politički pomagati palestinskom narodu.