Svjedočenje Eman al-Obeidy
0

VIDEO / "15 Gaddafijevih vojnika me silovalo i tuklo"

Sarajevo-x.com
Eman al-Obeidy (Foto: AP)
Eman al-Obeidy (Foto: AP)
Doručak novinarskih ekipa u hotelu u Tripoliju u subotu je naglo prekinut nakon što je ušla očajna Libijka željna da svijet čuje kako su je vojnici predsjednika Moammera Gaddafija silovali i tukli.

Njeno lice i tijelo bili su preplavljeni modricama, a na desnom bedru vidjela se krv.

Kazala je da se zove Eman al-Obeidy. Bila je lijepo odjevena i moglo se zaključiti da je dobrostojeća srednjovječna žena, piše novinar CNN-a. Govorila je engleski i objasnila da dolazi iz Benghazija.

Posvjedočila je da su je na kontrolnoj tački istočno od Tripolija dva dana vojnici držali protiv njene volje, te da su je petnaestorica silovala.

"Pogledajte šta su mi uradili", kazala je. "Uništili su mi čast".

Pokazala je zglobove na kojima je bila svezana. Jasno su se mogli vidjeti tragovi konopca.

"Svi smo mi Libijci. Zašto nas ne tretirate jednako?", pitala je.

CNN-ovi novinari nisu odmah mogli provjeriti istinitost njene priče, ali su prisustvovali nevjerovatnoj sceni. Gaddafijeve sigurnosne snage odlučile su izbaciti ženu, jedan od članova posluge hotela povukao je nož i povikao joj: "Izdajice!", a drugi muškarac pokušao joj je navući tamni stolnjak preko glave.

Jedan vladin zvaničnik, koji je u hotelu osiguravao pristup novinarima, povukao je pištolj, dok su se drugi potukli s novinarima pokušavajući im oduzeti opremu. Neki od njih su pretučeni, a jedna kamera CNN-a je oduzeta i razbijena.

Zaštitari su rekli kako je žena koja je ušla mentalno bolesna i da je odvedena u bolnicu. Odvukli su je protiv njene volje u jedan bijeli auto. Vrištala je i udarala ih govoreći da zna da je vode u zatvor.

Neki od novinara su, u strahu za njen život, zahtijevali da je vide, ali im je na konferenciji za medije rečeno da je u toku istraga o ovom slučaju i da će na vrijeme biti obaviješteni no svemu.

Žena koja se usudila progovoriti protiv Gaddafijevog režima brzo je ušutkana, a novinari koji su željeli ispričati njenu priču su platili. Ovo je samo jedna od priča koja svjedoči koliko je libijskom narodu potrebna zaštita, pišu dopisnici CNN-a.