UN
0

10 miliona dolara hitne pomoći za Čile

FENA
Ban Ki-moon (Foto: AP)
Ban Ki-moon (Foto: AP)
Ujedinjene nacije (UN) uputit će hitnu pomoć od 10 miliona dolara Čileu, koji je prošle subote pogodio razorni potres, objavio je u petak navečer u Santiagu generalni tajnik svjetske organizacije Ban Ki-moon.

Ban je novinarima rekao i da će UN i vlada Čilea formirati zajedničke spasilačke timove koji će raditi u najugroženijim područjima.

"U doba katastrofe, UN su usredsređene na snabdijevanje hranom, vodom i brigom za smještaj i zdravstveno stanje ugroženih", rekao je Ban.

Generalni tajnik UN-a pohvalio je čileansku predsjednicu Michelle Bachelet, koju je javnost kritizirala da nije dovoljno brzo reagirala poslije jednog od najrazornijih potresa koji je pogodio tu zemlju.

"Predsjednica Bachelet je pokazala odlučnost i posvećenost u rješavanju posljedica ove nacionalne katastrofe poslije jednog od najjačih potresa u historiji", rekao je Ban.

Ban, koji će u subotu posjetiti Concepcion, jedan od gradova najviše pogođenih potresom, rekao je i da će za obnovu Čilea biti potrebno sve više sredstava, prenijeli su svjetski mediji.

Čileanske vlasti za sada nisu objavile procjenu štete, ali analitičari ocjenjuju da ona iznosi između 15 i 30 milijardi dolara.

Pored pomoći UN-a, Čile je do sada primio humanitarnu pomoć od 35 zemalja, uključujući većinu susjednih, kao i od 16 organizacija.