vijesti
18

Srbija: Preporuka građanima da ne putuju u Tursku

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se zbog uvođenja vanrednog stanja građanima Srbije ne preporučuje da odlaze u Tursku, a ukoliko ipak odluče da idu neophodne su mjere opreza.

On je poručio građanima Srbije koji su u Turskoj da izbjegavaju javna okupljanja, da nose pasoše sa sobom i da se jave konzulatu Srbije, ako zatreba.

"Sada je situacija malo mirnija u smislu bezbjednosti, ali uvođenje vanrednog stanja nosi neke rizike, može se ograničiti kretanje, moguć je policijski čas, zabrana okupljanja", rekao je Dačić za RTS.

On je naveo da se Srbija neće miješati u unutrašnje stvari u Turskoj i apelovao na Ankaru da odigra stabilizujuću ulogu u regionu, što, kako kaže, nažalost, nije uvijek bio slučaj.

Dačić je napomenuo da je Srbija imala velike primjedbe na vanjsku politiku Turske prema regionu Balkana zbog jednostranih turskih akata, bilo da je riječ o Bošnjacima u BiH ili o Kosovu i Metohiji i pozivima islamskim zemljama da priznaju nezavisnost Kosova.

On je naveo da je Srbija očekivala migrantski talas ukoliko situacija u Turskoj izmakne kontroli, zbog čega je Vlada donijela odluku o formiranju zajedničkog tima vojske i policije koji bi sprečavao ilegalne prelaske granice, što već daje rezultate.

"Na ovaj način spriječili smo ulazak migranata iz raznih pravaca. Sve su to ilegalni ulasci, ali mjere su efikasne", rekao je Dačić i naveo da Srbija zna da upravlja migrantskom krizom i da joj jedini problem mogu napraviti zemlje na migrantskoj ruti, ako zatvore granice.

On je naglasio da Srbija ne može da dozvoli da bude "sabirni centar" za migrante, te da može u okviru evorpskog rješenje da preuzme svoj dio odgovornosti, ali da tog rješenja još nema, zbog čega Srbija trenutno zavisi od susjednih zemalja.