vijesti
5

Snimljena eksplozija Sunčeve plazme u koju Zemlja može stati nekoliko desetina puta

Klix.ba
NASA-ina letjelica SDO (Solar Dynamics Observatory) koja posmatra naše Sunce na Zemlju je poslala video eksplozije plazme koja se desila između 9. i 10. jula.

Eksplozije plazme uzrokovane mahinacijama u zvijezdinom komplikovanom magnetnom polju objavljen je 22. jula. Interesantna karakteristika zapisa jeste što se u jednom momentu gledatelju može učiniti kako ide unatrag, odnosno da se premotava – ali to nije slučaj.

"Svaka eksplozija plazme 'izlazi' iz površine Sunca nakon čega se vraća nazad, a svemu diriguje kompleksna magnetna sila. SDO je uhvatila ovaj događaj snimajući ultraljubičastu svjetlost koja je nevidljiva za ljudsko oko, a potom je obojena u crveno kako bi postala primjetna", saopćili su iz NASA-e.

S vremena na vrijeme, eksplozije plazme napuštaju okolinu Sunca i hrle kroz solarni sistem u vidu koronarnih izbacivanja. Blage verzije, ukoliko pogode Zemlju, mogu kreirati fascinantne aurore, a jače eksplozije mogu poremetiti električnu mrežu i satelite u orbiti.

S druge strane, obične eksplozije plazme dovoljno su velike da u njim može stati nekoliko desetaka planeta veličine Zemlje.