Objavila ih agencija ISRO
70

Indijska letjelica Aditya-L1 poslala fotografije s putovanja prema Suncu

D. B.
Indijska svemirska agencija ISRO objavila je prve fotografije koje je poslala letjelica Aditya-L1 s njenog putovanju prema Suncu.

Aditya-L1 je lansirana u subotu te se nalazi na putovanju dugom 1,5 miliona kilometara, a za dolazak na njenu destinaciju trebat će joj četiri mjeseca. Riječ je o udaljenosti koja predstavlja tek 1 posto od distance između Zemlje i Sunca.

Prva indijska solarna misija započela je svega nekoliko dana nakon što je ova zemlja postala prva koja je uspješno obavila meko slijetanje blizu južnog pola Mjeseca.

ISRO je danas objavio dvije fotografije koje je napravila kamera postavljena na letjelicu Aditya-L1, a koje su nastale 4. septembra.

Na jednoj od fotografija se vide Zemlja i Mjesec u jednom kadru, naša planeta je velika, dok je njen prirodni satelit mala mrlja u daljini. Druga fotografija predstavlja selfie koji prikazuje dva od sedam instrumenata kojim je opremljena letjelica.

Prva indijska svemirska misija fokusirana na proučavanje Sunca dobila je ime po Suryi, hinduističkom bogu Sunca koji je poznat i kao Aditya.

L1 oznaka označava Langrangeovu tačku 1, mjesto između Sunca i Zemlje na koje putuje indijska letjelica.

Evropska svemirska agencija ESA navodi da je to tačka u kojoj se gravitacijske sile dva velika objekta, kao što su Sunce i Zemlja, međusobno poništavaju omogućavajući letjelici da "lebdi".

Kada Aditya-L1 stigne svoje "parking mjesto", mogla bi kružiti oko Sunca istom brzinom kao i Zemlja, a to znači da će letjelici trebati veoma malo goriva za rad.

Od subotnjeg lansiranja je letjelica već obavila dva manevra oko Zemlje, a nakon što obavi još tri, krenut će prema tački L1.

Nakon toga će moći posmatrati Sunce konstantno te vršiti naučna istraživanja.

ISRO nije saopćio koliko je misija koštala, no špekuliše se da je riječ od 46 miliona dolara.