Popravit će svoje rekorde
10

Sonda Parker će ovog mjeseca biti najbliže Veneri

D. B.
Solarna sonda Parker, koja je u vlasništvu američke svemirske agencije NASA-e, ovog mjeseca će provesti svoj šesti bliski prelet Venere.

Tim misije u Laboratoriju za primijenjenu fiziku Johns Hopkins (APL) u Laurelu je poslao niz komandi koje su omogućile letjelici Parker da obavi kratki i precizni manevar 3. augusta, kako bi u ponedjeljak 21. augusta obavila svoj šesti bliski prelet Venere.

Sonda je koristila male potisnike samo 4,5 sekundi, a oni su joj omogućili da podesi svoju brzinu i smjer kako bi se približila Veneri. Ovaj manevar je unaprijedio putanju letjelice za 124 kilometra i povećao njenu brzinu za 1,4 sekunde te ju je "natjerao" da se približi drugoj planeti od Sunca.

Parker će iskoristiti gravitaciju planete kako bi "stegla" svoju orbitu oko Sunca tokom približavanja. Jednostavno rečeno, njena orbita će joj omogućiti da se približi površini Sunca. Letjelica će se nalaziti 7,2 miliona kilometara od Sunca te će dostići brzinu veću od 635.275 km/h, a iz NASA-e kažu da će time popraviti svoj rekord u brzini i udaljenosti od Sunca. Sonda je dosad najbliže Suncu bila u junu, kada se nalazila 8,3 miliona kilometara od sunčeve površine.

Nakon toga NASA planira još jedan prelet Venere i ekstremno približavanje Suncu na oko 6,2 miliona kilometara. Poređenja radi, Zemlja je od naše matične zvijezde udaljena 149 miliona kilometara.

Parker će dostići brzinu od 700.000 km/h tokom ovog preleta, koji je planiran za 2024. godinu, a to je dovoljno da se pređe udaljenost između New Yorka i Tokija za manje od jedne minute.

Prema riječima stručnjaka, svaki takav bliski susret nudi jedinstvenu priliku za prikupljanje podataka, kao i saznanja o dinamici vruće, divovske kugle plazme i njenom utjecaju na Sunčev sistem.

Sonda je lansirana 2018. godine te je 2021. godine postala prva letjelica koja je "dodirnula" veličanstveno Sunce. Preletjela je kroz koronu ili gornju atmosferu naše zvijezde.

Ova sonda je zaštićena naprednim štitom zahvaljujući kojem može izdržati vrućinu i zračenje koje dolazi od Sunca. Od svog lansiranja je unaprijedila znanje svemirske zajednice o aktivnosti Sunca.

Naučnici u ovoj misiji nastoje da razotkriju enigme vezane za Sunce, kao što je povišena temperatura korone u odnosu na površinu. Također, žele proučavati solarni vjetar koji se stalno mijenja, a koji izbacuje bujicu intenzivno nabijenih čestica u svemir.