Tužilaštvu BiH
69

Salkić podnio krivičnu prijavu protiv Dodika i "neidentifikovanih osoba", traži da ga uhapse

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Ramiz Salkić rekao je danas da će protiv Milorada Dodika i saradnika Tužilaštvu BiH podnijeti krivičnu prijavu zbog organizacije obilježavanja neustavnog "Dana RS-a" 9. januara.

Kako je Salkić saopćio danas na pres konferenciji u Banjoj Luci, optužnica se podnosi protiv osoba koje ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, a on je podnosi u ime Stranke demokratske akcije (SDA).

"Ta krivična prijava bit će sutra proslijeđena Tužilaštvu BiH. Kao što vam je poznato Tužilaštvo BiH ignoriše činjenicu da vlasti RS-a predvođene Dodikom ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH i obilježavaju neustavni dan RS-a", rekao je Salkić.

Rekao je da su očekivali da će Tužilaštvo BiH samo reagovati na ovo, no to se nije desilo.

"Očekivali smo da će Tužilaštvo putem službene dužnosti pokrenuti postupak protiv onih koji ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, ali to se, nažalost, nije desilo tako da ćemo ići ovim putem. Dodik je, u saradnji s drugim neidentifikovanim licima, koristio službeni položaj, protuzakonito angažovao ljudstvo i materijalne resurse za obilježavanje ovog neustavnog praznika", dodao je Salkić.

Krivična prijava se, kako naglašava Salkić, podnosi protiv Dodika kao predsjednika entiteta i kao nekoga ko je rukovodio odborom za organizaciju obilježavanja neustavnog "Dana RS-a", kao i drugih neidentifikovanih lica.

"Očekujemo da Tužilaštvo utvrdi koja su to sve lica osim Dodika. Dan entiteta mora predstavljati sve građane entiteta. 9. januar to ne čini, time se pokazuje povlašteni položaj samo jednog, srpskog naroda", ističe Salkić.

S obzirom da se, kako je ustvrdio Salkić, protiv Dodika već vodi postupak pred Sudom BiH smatra da su se stekli uslovi da se osumnjičenom Dodiku treba odrediti pritvor.

"I spriječiti ga u izvršenju novih krivičnih djela jer se njegovim boravkom na slobodi može doći do utjecaja na svjedoke. Od Tužilaštva BiH tražimo da u skladu s njihovim nadležnostima od Suda BiH zatraže provođenje ove mjere", naglašava Salkić.