Jelko Kacin
0

"Zločin u Srebrenici ne može biti ništa drugo nego genocid"

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Poslanik Evropskog parlamenta i izvjestilac za Srbiju Jelko Kacin (ALDE/ LDS) ističe, da je raspravama i usvajanjem Deklaracije o Srebrenici u Narodnoj skupštini, Srbija krenula pravim putem, saopćeno je iz njegovog ureda.

"Međutim, sa žaljenjem konstatujem da slanje nedovršenih poruka nije ona evropska politika i preuzimanje odgovornosti za pomirenje koju Srbija i njeni građani zaslužuju, i koju cio region već tako dugo iščekuje", kaže Kacin.

Da bi Deklaracija imala svoju istinsku svrhu, vrijednost i odaziv, potrebno je da Srbija u potpunosti uvaži odluke Međunarodnog suda pravde i da se eksplicitno prizna da je u Srebrenici počinjen genocid.

Usvajanjem Rezolucije o Srebrenici na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu u januaru 2009. Evropski parlament pokazao je jasan stav prema tim događajima.

U skladu s Rezolucijom, ali i odlukom Međunarodnog suda pravde zločin počinjen nad stanovnišvom 11. jula 1995. u Srebrenici nije i ne može biti drugo osim genocid.

Priznanje i prepoznavanje zločina počinjenog u Srebrenici kroz Deklaraciju vodi ka pomirenju i eliminaciji svih stereotipa kolektivne krivnje, ali kao prepreka na tom putu i dalje stoji odsustvo generala Ratka Mladića na optuženičkoj klupi u Haagu.

"Nedovršena poruka koju je Srbija kroz Deklaraciju poslala, nažalost, nije u potpunosti doprinijela suočavanju s prošlošću i promjeni atmosfere u regionu", smatra Kacin.

Stoga postoji i evidentan stepen razočarenja u vezi s usvojenom Deklaracijom.

"Umjesto realnog suočavanja s prošlošću, Srbija je ovom odlukom Narodne skupštine, zapravo glasanjem vladajuće koalicije, na izvjestan način napravila čak korak više ustranu, a ne dovoljan korak unaprijed", ocijenio je Kacin.

Iako je bilo i pokušaja cjelovitog pristupa sa strane LDP Čedomira Jovanovića, NGO Sonje Biserko i drugih, Deklaracija samo posredno priznaje stav Evropske unije prema genocidu u Srebrenici i neće imati dovoljno pozitivan utjecaj na razvoj odnosa u regionu. Deklaracija je daleko od poruke, koju je pod naslovom "Jedinstvena poruka za pomirenja" srpskoj javnosti nedavno putem časopisa 'Vreme' uputio sam srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Suočavanje s prošlošću može uroditi plodom ako se ono izvrši iskreno i u potpunosti. Djelimično suočavanje ostavlja posao nedovršen i donosi realan rizik da se pogrešno protumače nastojanja Srbije da se obračuna s prošlošću.

"Najava ponovne rasprave i usvajanja dodatne rezolucije je nova poruka, koja donosi dodatne dvoumice i zabrinjavajuće spoznaje o trenutnom većinskom stanju političkog duha u Narodnoj skupštini Srbije i široj javnosti, što je nedavno primijetio i Serž Bramerc", smatra Kacin.