Stav Moskve
57

Zaharova: Zapad je Srbiji dao ultimatum da izabere bilo šta osim Rusije, isto je bilo i sa Ukrajinom

S. M.
Foto: Tass
Foto: Tass
Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kazala je da je Zapad Beogradu dao ultimatum, prisiljavajući ga da izabere "bilo šta osim Rusije".

"Kao iu situaciji sa Ukrajinom, Zapad je Srbiji u početku postavljao uslove, primoravajući je da napravi težak izbor, odnosno da bude sa Zapadom ili sa Rusijom, umjesto da skladno kombinuje različite puteve razvoja u skladu sa nacionalnim interesima srpskog narod. Sada je, međutim, jedini izbor da bude sa Zapadom. Što se tiče nedavnih opaski, one zvuče kao ultimatum: (izaberi) šta god hoćeš, samo da nije Rusija", rekao je Zaharova za RT, komentarišući proteste koji su u toku u Srbiji.

Prema Zaharovoj, ranije je Ukrajina bila uvučena u isti model "mi ili oni" i sva upozorenja su ignorisana.

Večeras je završen deveti po redu protest u Beogradu ispred zgrade Rerpublićke izborne komisije (RIK). Demonstranti već danima zahtjevaju da im se omogući uvid u birački spisak zbopg sumnje u tzv. "fantomske glasače".

Demonstaranti i odbornici liste "Srbija protiv nasilja" pokušali su 24. decembra da uđu u zgradu Gradske skupštine, ali ih je policija spriječila. Prdsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da protesti opozicije neće dovesti do ničega jer su "izbori jedini način da se promeni vlast".