Regija
19

Vučić: Dok sam premijer Srbije nikada neću reći ništa protiv bilo koga iz RS-a

Anadolija
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Upitan kako je razumio izjavu predsednika RS-a Milorada Dodika, koji je rekao da je tokom posjete Sarajevu, premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa pogrešnim partnerima, Vučić je rekao da nikada neće reći ništa protiv nekoga iz RS, ali da očekuje da se RS ponaša odgovorno prema Srbiji, kao što se Srbija ponaša prema njoj.

"Moj odgovor je da nikada dok sam predsjednik Vlade, nikada, bez obzira na to ko je šta rekao, nijednu riječ neću reći protiv bilo koga iz Republike Srpske, to je moj odgovor. Ja mislim da Srbija mora tako odgovorno da se ponaša, a vjerujem da bi tako trebalo da se ponaša i Republika Srpska prema Srbiji", rekao je Vučić..

Na pitanje da li očekuje da EU izvrši pritisak na Prištinu da prestane s odgađanjem realizacije Briselskog sporazuma, Vučić je prvo kratko odgovorio: "Ne očekujem."

On je dodao da je o tome razgovarao sa direktorkom Misije EU za Balkan i Tursku Angelinom Eichhorst te da je to bio dug razgovor, prvo sa delegacijama od sat vremena i samo sa njom još toliko i dodao:

"Nema odgovora ni na jedno pitanje, niko ga nema. Hajde da analiziramo Briselski sporazum, pošto znam da niko ni u Srbiji ne zna šta piše u tom Sporazumu. Raznih gluposti sam se naslušao, da mi treba da ih puštamo u međunarodne organizacije, to nigdje ne piše. Piše nema zaustavljanja na evropskom putu."

Navodeći da nije želio da potpiše, iako su bili najveći pritisci, onda kada je insistirano na ulasku u UN te da je to odbijeno od strane Beograda i nije ostalo u Briselskom sporazumu, Vučić je rekao:

"Mi smo se od sedme do 15. držali svih tačaka, ostale su nam još neke sitnice da ispunimo, vezane za implementaciju pravosudnog sporazuma. Srbija je sve ispunila. Čekajte, a prvih šest tačaka zbog kojih je Sporazum pravljen, 40 posto Briselskog sporazuma, ono što se tiče Zajednice srpskih opština, kao što vidite, niko se ne sekira. Odgovor svih iz Evrope je kada ih pitate, pa biće, znate oni su sada u krizi, biće. I onda i vi kažete, dobro biće."

Upitan da li situaciju može da promijeni posjeta Johanesa Hahna Prištini, Vučić je rekao da ne zna i da to treba pitati njih.

"Znam samo da su njima dali sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a da nisu pitali da li su ispunili samo jedan uslov i jednu stvar koju su imali, kao uslov prema Beogradu", rekao je premijer Srbije i dodao: "Oni treba da donesu samo jedan dekret, Vladin dekret, to je pet minuta posla, nije pet dana ili pet mjeseci, to je pet minuta, a oni nisu u stanju da ga riješe već skoro tri mjeseca. I onda me pitate da li očekujem. Ne očekujem ništa."