Crna gora
0

Vlast neće ustuknuti pred opozicijom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Protesti opozicije neće natjerati Vladu Crne Gore da povuče odluku o priznanju Kosova, jer vlast očekuje da će mitinzi biti kratkog daha, pišu u nedjelju podgoričke Vijesti, pozivajući se na ocjene analitičara.

Opozicione partije zatražile su u petak od Vlade da povuče odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova ili da organizuje referendum o ovom pitanju. U slučaju da to ne uradi, opozicija će tražiti raspisivanje izbora u parlamenarnoj ili vanparlamentarnom borbi.

Politički analitičar Svetozar Jovićević smatra da bi vlast jedino mogla prihvatiti zahtjev za raspisivanje prevremenih izbora. Prosrpski blok bi mogao natjerati vlast na takvu odluku, kaže Jovićević i upozorava da bi vladajuća koalicija u tom slučaju koristila tezu o "ugroženosti države". Jovićević ističe da i "veliki broj suverenista" nije zadovoljan odlukom vlade, ali ne vjeruje da će oni učestvovati na protestima.

"Odlukom o priznanju Kosova nakon što je Generalna skupština UN prihvatila žalbu Srbije, crnogorska vlast je izazvala oštre reakcije Beograda i dovela Crnu Goru u poziciju žrtvenog jarca", kazao je Jovićević, navodi list.

Šest opozicionih crnogorskih stranaka najavilo je da će u ponedjeljak u Podgorici organizovati opštenarodni sabor i pozvalo građane svih opredeljenja da im se pridruže, s uverenjem da bezbjednosni rizici ne postoje.

Skup organizuju Srpska lista, SNP, NS i DŠ, PzP i Liberalna partija.

Profesor političke psihologije dr. Filip Kovačević tvrdi da Vlada Crne Gore neće mijenjati odluku, jer je prešla Rubikon, ukazuju Vijesti.

"Ni vlast ni većina opozicije nisu, u svom dosadašnjem djelovanju, pokazali da posjeduju dovoljan demokratski potencijal, tako da se mogu vrlo lako desiti i masovni nemiri i masovna hapšenja", rekao je Kovačević, ocenjujući da su bezbjedonosni aspekti situacije izuzetno delikatni. Prema njegovim rečima, "danak nesigurnosti i poigravanja vatrom" će platiti svi crnogorski građani, kako oni "emotivni" tako i oni "racionalni". Kovačević je istakao da donjetu odluku može povući samo neka druga vlada, optuživši aktuelnu vlast da je odlučila da "stvarnu stabilnost zamjeni za vašingtonsku".

"Nosioci vašingtonske stabilnosti su NATO vojnici, tenkovi, brodovi i avioni. Ako se stvari izmaknu kontroli lokalne političke elite, mi ćemo ih onda viđeti i u Crnoj Gori. Možda je to suština vladine komunikacione strategije u vezi s NATO-m. Ako mi nećemo u NATO, NATO će doći kod nas!", upozorio je Kovačević.

Predsjednik Centra za političku edukaciju i istraživanja Dragiša Janjušević smatra da će uticaj opozicije zavisiti od posjećenosti protesta, ali i od organizacije i zahtjeva koji će biti upućeni.

"Vlast očekuje da će sve to biti kratkog daha u Crnoj Gori. Oni jednostavno idu na tu kartu, i ne očekuju neke masovnije demonstracije", ocjenio je Janjušević.

S obzirom na to da se sada radi o, kako je rekao, ovako krupnom pitanju "ne mogu da pretpostavim da će to biti slučaj i ovog puta", kazao je Janjušević. Dodao je da ne očekuje da vlast odustane od svojih stavova, pogotovu nakon sastanka ministra vanjskih poslova Milana Roćena s ambasadorima zemalja članica EU.