Imaju druge planove
4

Vlada Crne Gore gasi nacionalnu aviokompaniju

N. V.
Do turističke sezone planiraju uspostaviti novu (Foto: Simple Flying)
Do turističke sezone planiraju uspostaviti novu (Foto: Simple Flying)
Ministar za kapitalne investicije Crne Gore Mladen Bojanić je kazao kako vlada nema nijedan zakonski osnov da produži život Montenegro Airlinesu, stoga se ova aviokompanija zatvara.

On je naveo da će šteta za budžet zbog gašenja MA iznositi 50 miliona eura, a da će zaposleni dobiti sve što im pripada po zakonu. Rekao je i da od 2016. godine radnicima nisu uplaćivani doprinosi.

Kompanija Montenegro Airlines je osnovana 24. oktobra 1994. godine, ali je prvi avion kupila 1996. Letove je počela 7. maja 1997. godine na liniji između Barija i Podgorice.

Crnogorska vlada je ove godine za svog nacionalnog prijevoznika izdvojila 133 miliona eura, kako bi pomogla u pokrivanju gubitaka izazvanih pandemijom koronavirusa, prenosi EX-YU Aviation.

Krajem 2019. godine, bivša crnogorska vlada Demokratske partije socijalista se obavezala da će dati 150 miliona eura MA u narednih šest godina.

Nakon augustovskih izbora došlo je do promjene vlasti.

Nova vlada je najavila formiranje nove kompanije s osnivačkim kapitalom vlade koja bi, kako je saopćio ministar Bojanić ,bila operativna do početka turističke sezone.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da je već formirana radna grupa za osnivanje nove aviokompanije. Dodao je da se ne bi mogla formirati nova aviokompanija da nije bilo emisije obveznica od 750 miliona eura.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je najavu gašenja nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines čistim populizmom “s moguće nenadoknadivim štetama po nacionalnu ekonomiju”.