Regija
0

Uskoro sastanak o sukcesiji bivših jugoslovenskih republika

SRNA
Rodoljub Etinski
Rodoljub Etinski
Predstavnik Srbije za sukcesiju imovine bivših jugoslovenskih republika Rodoljub Etinski rekao je da bi taj proces, poslije višemjesečnog zastoja, uskoro trebalo da bude odblokiran i dodao da je do sada Srbiji pripalo 30 ambasada.

Etinski je za "Večernje novosti" naveo da su u toku konsultacije o terminu novog sastanka, na kojem će biti riječi o svim dijelovima sporazuma o sukcesiji - podjeli diplomatsko-konzularne imovine, finansijskoj aktivi i pasivi, arhivama, penzijama, privatnoj svojini i ostalom.

Prema njegovim riječima, ostalo je da se raspodijeli još 51 objekat, koji uključuje zgrade ambasada, konzulata, rezidencija u zemljama Evrope, Latinskoj Americi i Karibima, Aziji i Africi.

On je dodao da će srpska strana na sljedećem sastanku insistirati na potpunom izvršavanju obaveza preuzetih sporazumom, jer je kod nekih dijelova učinjen veliki napredak, dok su rezultati u provođenju drugih priloga skromni.

Ovo se odnosi, naročito, na Aneks G koji obuhvata privatnu svojinu i stečena prava, kako su ona postojala na dan 31. decembar 1991. godine.

Etinski je rekao da je Srbija do sada dobila ambasade, konzulate ili rezidencije u Cannberi, Pragu, Helsinkiju, Parizu, Atini, Solunu, Rimu, Trstu, Otavi, Budimpešti, Meksiku, Lisabonu, Washingtonu, Berlinu, Ankari, Istanbulu, Londonu, Limi, Karakasu, Kairu, Kampali i Lusaki.

Posljednji susret trebalo je da bude održan u septembru prošle godine u Sarajevu, ali je otkazan.