Hrvatska
0

Uhapšena tri napadača na gay-paradu u Zagrebu

Sarajevo-x.com/SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zagrebačka policija privela je tri muškarca zbog napada na učesnike Parade ponosa, koja je organizovana danas u glavnom gradu Hrvatske, prenose hrvatski mediji.

Ovogodišnja manifestacija, koja je održana pod sloganom "Hrvatska to može progutati", okupila je oko 600 učesnika koji su došli da podrže pravo homoseksualaca na različitost.

Povorku, koja je šetala ulicama Zagreba, obezbjeđivalo je oko 200 policajaca, 20-ak kombija i desetak automobila.

Na Trgu bana Jelačića povorka se susrela sa predstavnicima Hrvatske čiste stranke prava, koji su organizovali kontraskup, ali nije došlo do fizičkih sukoba, bilo je tek međusobnog zviždanja.

Predstavnici Hrvatske čiste stranke prava izjavili su da je sramota da je povorci dopušten prolaz centrom grada.

Prema pisanju hrvatskih medija, uprkos činjenici da su u koloni Zagreb Pridea sudjelovali pojedinci koji nikoga nisu napadali, već samo javno pozivali na ljubav bez obzira na spolnu orijentaciju i identitet, broj policajaca koji ih je čuvao bio je gotovo jednak broju sudionika. Članovima Mladeži HČSP-a odgovorili su transparentom s Thompsonovim stihom: "Zagrlimo se pred svima, neka vide da nas ima".

Posljednji sudionici devetog Zagreb Pridea razišli su se sa Zrinjevca nešto iza 17 sati. Zvučnici su utihnuli, a zadnje preostale pokupili su prijatelji s automobilima. Razišli su se potom i policajci koji su osiguravali skup.